Hermesy przyznawane są od 2005 r. restauratorom i osobom, które wywarły istotny wpływ na rozwój branży. Kapituła Hermesów w składzie: Tadeusz Olszański, Joanna Ochniak i Edyta Czerwińska postanowiła wyróżnić cztery restauracje z całej Polski w czterech różnych kategoriach. W kategorii Restauracja w regionie wyróżniono Gościniec Konopielka ze Zblewa. Gościniec ujął kapitułę połączeniem lokalnego kociewskiego kolorytu z regionalizmem podlaskim i pomysłem na promocję polskiej gęsiny.
- Jest to dla nas ogromne wyróżnienie i zaszczyt - powiedziała nam Monika Biardzka, manager Gościńca Konopielka. - To spełnienie obietnicy, którą złożyliśmy podczas otwarcia naszego Gościńca, że będziemy aktywnie uczestniczyć w życiu naszego regionu. Chcemy, by Kociewie znane było w najbardziej odległych zakątkach kraju a jego sława nie ustępowała sławie Kaszub czy Kujaw. Kuchnia Kociewia jest smaczna, różnorodna, niedroga lecz nadal bardzo mało znana. Ta nagroda jest docenieniem naszych starań, ale bez obaw, nie spoczniemy na laurach. To dopiero takie ciche preludium do dzieła, które chcemy stworzyć. Pragniemy, aby Kociewie tętniło życiem zarówno w lecie jak i w zimie, by przyjeżdżało tu coraz więcej turystów.
W pozostałych kategoriach wyróżnienia zdobyły: Restauracja La Rotisserie z Warszawy (restauracja hotelowa) i Klub Piotrkowska z Łodzi (restauracja tradycyjna). Przyznano także nagrodę za osobowość w gastronomii, którą otrzymał Kurt Scheller.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?