Uczniowie podczas spotkania w Zespole Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich, zaprezentowali nowe umiejętności zawodowe oraz językowe. Zaproszeni na spotkanie goście mogli zobaczyć scenki sytuacyjne, w których uczniowie posługiwali się językiem hiszpańskim i angielskim, zobaczyć pokaz obsługi synchronicznej gości w sali konsumenckiej, prezentacje wybranych zakładów gastronomicznych i hotelarskich oraz skosztować potraw przygotowanych według receptur hiszpańskich.
Ze staży zagranicznnych skorzystało 34 uczniów gdańskiego ZSG-H. Uczyli się fachu w zakładach gastronomicznych i hotelarskich w Grenadzie na południu Hiszpanii.
Projekt „Hiszpańskie smaki, polska gościnność” to drugi projekt Leonardo da Vinci realizowany przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich we współpracy z hiszpańską instytucją pośredniczącą Europroyectos LdV.
Celem realizowanego przez szkołę projektu było zdobycie nowych umiejętności zawodowych, kształcenie umiejętności interpersonalnych oraz doskonalenie kompetencji językowych. Nad stażem zawodowym honorowy patronat objęło Kuratorium Oświaty w Gdańsku, a nad całym projektem Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
Serwis NAUKA: najnowsze informacje, ciekawostki, arkusze egzaminacyjne, porady
Pensja minimalna 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?