18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Ile czekolady jest w kremach czekoladowych?

abcZdrowie.pl
archiwum
Udostępnij:
Słodki smak kremu czekoladowego czyni z niego pokusę nie do odparcia. Gdy sięgamy po kanapkę z orzechowym kremem, mamy wrażenie, że oprócz energii zyskujemy cenne składniki pochodzące z czekolady. Czy mamy rację?

Twórcy reklam przekonują, że zdrowe i pożywne śniadanie nie musi być nudne – wystarczy posmarować pieczywo kremem czekoladowym, by zwykła kanapka zmieniła się w prawdziwy przysmak. Słodki, czekoladowo-orzechowy smak kremu przypadł do gustu głównie dzieciom, choć nie brak dorosłych, którzy zaczynają swój dzień od takiego śniadania. Mają przy tym poczucie, że działają na korzyść swojego zdrowia, pamiętając pojawiające się w spotach reklamowych ujęcia mleka, orzechów oraz ciemnej czekolady. Czy te obrazki mają wiele wspólnego ze stanem faktycznym? Jak dużo czekolady znajduje się w popularnych kremach do smarowania pieczywa?

Skład kremu czekoladowego

Kremowa konsystencja produktu i jego kolor przywodzą na myśl płynną czekoladę, nie miejmy jednak złudzeń – podstawowym składnikiem kremu czekoladowego nie jest bynajmniej czekolada, lecz zwykły cukier. Drugim pod względem zawartości składnikiem jest olej roślinny, który zapewnia półpłynną postać kremu. W kremach orzechowych trzecim najważniejszym składnikiem są orzechy laskowe, choć warto podkreślić, że ich zawartość to zwykle ok. 13%. Proszek kakaowy (ok. 7,5%), mleko w proszku, lecytyna sojowa i aromat waniliowy to pozostałe substancje wchodzące w skład kremu czekoladowego.

Dla porównania, mianem czekolady określa się wyroby cukiernicze, które zawierają co najmniej 35% suchej masy kakaowej (sucha odtłuszczona masa kakaowa powinna stanowić przynajmniej 14%). W lubianej przez dzieci i dorosłych czekoladzie mlecznej minimalna zawartość kakao to 25% (ale nie więcej niż 50%). Natomiast w wyrobach czekoladopodobnych kakao stanowi maksymalnie 7% zawartości – jak widać, kremom czekoladowym bliżej do tanich produktów czekoladopodobnych niż do prawdziwej czekolady.

Co warto wiedzieć o kremach do smarowania pieczywa?

Skład kremu czekoladowego rozczarowuje, zwłaszcza w świetle porównań z innymi produktami:

- Kremy do smarowania pieczywa wypadają szczególnie blado przy maśle orzechowym, które zawiera więcej białka, niewiele cukru, zdrowe kwasy tłuszczowe i witaminy.

- Dżem i miód to – podobnie jak masło orzechowe – zdrowsza alternatywa dla kremu czekoladowego. Mimo iż zawierają około 60-70% cukru, podczas gdy krem czekoladowy około 55%, są lepszym wyborem ze względu na zerową zawartość tłuszczu (w kremie stanowi on aż 30%!).

- Zawartość cukru i tłuszczu w kremie czekoladowym jest na tyle wysoka, że aby zrównoważyć ją kanapką ze zwykłym masłem orzechowym, należałoby oblać ją dodatkowo miodem.

- Produktem najbliższym kremom czekoladowym jest czekolada mleczna z orzechami, ich skład jest bowiem zbliżony. Dokładniejsza analiza nie pozostawia jednak wątpliwości – tabliczka czekolady ma aż 19% mniej cukru niż odpowiadająca jej ilość kremu do smarowania pieczywa. Jednocześnie czekolada z orzechami ma w swoim składzie znacznie więcej orzechów (ok. 25%).

- Tost z kremem czekoladowym nie zastąpi pożywnej kanapki z chudą wędliną, niskotłuszczowym serem i warzywami, która dostarcza cennych witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Nie łudźmy się, że kromka pełnoziarnistego pieczywa uczyni z kremu do smarowania zdrowy i wartościowy produkt.

Kremy czekoladowe nie zawierają soli, syropu kukurydzianego, konserwantów ani sztucznych barwników. Niestety, to prawdopodobnie jedyna ich zaleta (z wyjątkiem smaku i zapachu). Wysoka zawartość cukru i tłuszczu sprawia, że kremy do smarowania nie powinny być spożywane regularnie – z całą pewnością nie przez dzieci i młodzież (młody organizm potrzebuje dużej ilości składników odżywczych, których krem czekoladowy nie jest w stanie dostarczyć).

Partnerem serwisu jest

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie