Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Imponujący konkurs potraw wielkanocnych

Piotr Piesik
Tradycyjny przedświąteczny konkurs potraw wielkanocnych odbył się w salach Sztumskiego Centrum Kultury.

Każde z biorących udział stowarzyszeń, kół gospodyń czy instytucji przedstawiało do oceny jurorów tradycyjną potrawę wielkanocną oraz ciasto. Komisję sędziowską tworzyli: Anna Serocka, Adam Słowiński oraz Adam Mroczkowski. Poziom zgłoszonych potraw i ciast ocenili jako wysoki, z roku na rok coraz lepszy. Werdykt był niemal jednogłośny.

W kategorii potraw wielkanocnych najlepsze okazało się Niepubliczne Przedszkole „Na Słonecznej Górce” za udka po cygańsku na porowym sianku. Drugie miejsce dla pań z Piekła za karkówkę na słodko, trzecie dla Gościszewa za kiełbasę białą z cebulką i śliwką.

W kategorii ciast za najlepszy uznano tort z niespodzianką, przygotowany przez Uśnice, drugie miejsce dla Białej Góry za wielkanocny tort bezowy z daktylami i orzechami, trzecie dla Piekła za tort - zająca wielkanocnego (na zdjęciu powyżej, obcięte ucho posłużyło do degustacji jury).

Krystyna Jażdżewska - Baranowska i Alicja Bartnicka oceniały wielkanocne palmy oraz przygotowanie stołu. Za najlepsze palmy nagrody powędrowały do Uśnic, przedszkola „Na Słonecznej Górce” oraz do Koślinki. Wyróżnienia za najładniej przygotowane stoły - do Białej Góry, Pietrzwałdu i Postolina.

Wszyscy uczestnicy odebrali serdeczne gratulacje od burmistrza Sztumu Leszka Tabora. W czasie oceny potraw przez jury wystąpił dziecięcy zespół wokalny Eski Floreski pod kierunkiem Marii Seibert, niezwykle gorąco oklaskiwany.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sztum.naszemiasto.pl Nasze Miasto