Indeks glikemiczny. Które produkty mają najniższy wskaźnik?

abcZdrowie.pl
by mhaller1979
Indeks glikemiczny to pojęcie bliskie chorym na cukrzycę. Spożywanie produktów o niskim IG jest jednak korzystne również dla osób zdrowych.

Sposób odżywiania jest ściśle powiązany ze stężeniem glukozy we krwi. Poziom cukru może bowiem wzrastać po posiłku gwałtownie lub stopniowo, w zależności od spożywanych produktów. Pokarmy, które są trawione przez długi czas mają niski indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że podnoszą glikemię poposiłkową powoli. Dla porównania, produkty o wysokim indeksie glikemicznym są wchłaniane szybko, powodując tym samym gwałtowny wzrost stężenia glukozy w organizmie.

Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny?

Jak wyjaśnia mgr inż. Marta Michalak-Tomasik, dietetyk, „na indeks glikemiczny wpływa nie tylko zawartość węglowodanów w produktach, ale również obecność w nich innych składników odżywczych oraz sposób obróbki kulinarnej. Produkty surowe mają najniższy IG, te gotowane wyższy z powodu uwalniania i rozpadu węglowodanów pod wpływem temperatury. Do produktów o niskim indeksie glikemicznym należą: warzywa, owoce, grzyby, orzechy i pestki, np. słonecznika, siemienia lnianego czy dyni, nasiona roślin strączkowych, np. fasola, soczewica, ciecierzyca, groch, mleko sojowe. Średni IG mają pełnoziarniste produkty zbożowe, np. płatki owsiane, otręby, makaron al dente, grube kasze, dziki i brązowy ryż. Natomiast wysoki indeks glikemiczny mają: ryż biały, jasne pieczywo, cukier i miód, słodycze, płatki kukurydziane, a z warzyw: gotowana marchew i ziemniaki, dynia, bób”.

Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym ma kluczowe znaczenie dla kontrolowania poziomu glukozy we krwi. Z tego właśnie powodu jadłospis oparty na żywności o niskim IG jest szczególnie zalecany osobom chorym na cukrzycę. „Taka dieta powoduje bowiem niższy wzrost poposiłkowej glikemii i zapobiega nadmiernemu wydzielaniu insuliny oraz hiperinsulinemii, która z czasem może doprowadzić do wyczerpania trzustkowych rezerw tego hormonu i pojawienia się oporności na insulinę” ‒ tłumaczy dietetyk. „Ponadto w wielu badaniach metabolicznych i epidemiologicznych wykazano korzystny wpływ takiej diety na obniżenie masy ciała oraz poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi u osób z cukrzycą”.

Czy IG potraw można obniżyć?

Indeks glikemiczny posiłków zależy między innymi od sposobu, w jaki są przygotowywane, dlatego w celu obniżenia IG należy unikać rozgotowywania potraw. Korzystne jest także jedzenie surowych produktów. Jak zauważa dietetyk Marta Michalak-Tomasik, „indeks glikemiczny obniży również dodatek białka, tłuszczu lub błonnika, na przykład surówka z niewielką ilością oleju lub chude mięso dodane do posiłku”.

Niski IG sposobem na szczupłą sylwetkę

Kontrolowanie diety i wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym jest ważne przede wszystkim dla diabetyków. Warto jednak uświadomić sobie, że spożywanie pokarmów o niskim IG jest korzystne również dla osób dążących do redukcji masy ciała. Podaż produktów powodujących szybki wzrost glikemii poposiłkowej wiąże się bowiem z pobudzeniem organizmu do gromadzenia trójglicerydów oraz glukozy w tkance tłuszczowej. Stawiając na pokarmy o niskim indeksie glikemicznym, możemy uniknąć nadwagi.

Prawidłowo zbilansowana dieta wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu, dlatego warto spożywać wartościowe pod względem odżywczym pokarmy, by zapewnić sobie dobry stan zdrowia. Dobór produktów spożywczych można oprzeć na indeksie glikemicznym, który pomaga w kontrolowaniu stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu jest nieoceniony w leczeniu cukrzycy. Pamiętajmy, że z korzyści płynących z monitorowania poziomu cukru we krwi skorzystać mogą wszyscy, nie tylko diabetycy.

Wsparcie redakcyjne od:

Szkodliwe picie z plastiku

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

"Niski IG sposobem na szczupłą sylwetkę" - są produkty które mają zerowy IG. Te należy spożywać- czyli wołowina, wieprzowina i popijać winem wytrawnym - ZEROWY IG

J
Jacek Zawitowski
Wynika z tego,że jedynie wegetarianie nie mają problemów z cukrem.Czy to prawda?.Czy ilość kalorii również nie ma znaczenia?Mam cukrzycę typu2 i zauważyłem iż mój stan zadowolenia i spokoju psychicznego ma wpływ na wysokość cukru.Jak wytłumaczyć wesoły,pełen zabawy wieczór z ciastkiem,czekoladą i lodami z niskim wynikiem porannym cukru?.Dlaczego lekarze nawet specjaliści nie leczą Trzustki a jedynie zbijają cukier po jedzeniu?-to paranoja !. USG nie stwierdziło u mnie chorej trzustki jedynie jakieś niedomogi w jej koniuszku.Pytam lekarzy dlaczego tego nie chcecie leczyć? W cukrzycę "wpadłem"przy długotrwałym stresie zawodowym,kiedy starano się mnie wyeliminować z zawodu.Dlaczego lekarz nie nawiązuje do tej sytuacji i nie leczy metodycznie?.Nie mają wiedzy na ten temat czy chcą pseudo leczyć by nie wyleczyć?bo odnoszę właśnie takie wrażenie.Posiłki na parze były kiedyś antydotum na wysoki cukier,co się dzisiaj o tym myśli?.Słyszałem,że tłuste jedzenie;przerastane mięso,boczek,golonka(bez chleba czy ziemniaków) jest dobre na niski cukier-czy to prawda?.Cukrzyca szaleje i zatacza szerokie kręgi,dlaczego specjaliści od tej choroby są obecnie niemal jedynymi prywatnymi płatnymi lekarzami?.Gdzie przysięga Hipokratesa?.Jeśli tak proszę dopuścić medycynę naturalną z ziołolecznictwem,co właśnie pseudo lekarze zniszczyli,przegrywając ze znachorami.Dość myślę już komentarza-pozdrawiam Jacek
O
Otylia TRACZ, Wwa
CI PROPAGATORZY TZW. IG, KŁAMIĄ:
Najzwyczajniej przyczyniając się do wzrostu zachorowań na cukrzycę typu 2, również szerzenia się plagi otyłości, a nie wykonali najprostszych nawet badań medycznych (elementarne analizy laboratoryjne) i rozpowszechniają pseudo reguły, które nijak nie odnoszą się do rzeczywistości wykreowanej na naszej planecie przez miliony lat; procesem o nazwie życie organizmów żywych. Gołym okiem widać, że Ci specjaliści od IG, cynicznie i bezczelnie potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą ośmieszając się przy tym skutecznie.

DOPIERO ZAZNAJOMIENIE SIĘ Z TABELAMI IŻ:
Produktów sklasyfikowanych w oparciu o wartości liczbowe jako tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU (1970-2014), stanowi spójne kompendium wiedzy dającej finale rozwiązania w zakresie zwalczania obu chorób.

TZW. INDEKS GLIKEMICZNY, KTÓRYM TO POLACY SĄ OKŁAMYWANI:
Przez ten IG tyją i zaczynają mieć cukrzycę; cała prawda o tym fałszywym i błędnym przekazie została zdemaskowana w książce, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. Rozdział nr R46: 5 stron merytorycznego tekstu, oraz dużo przykładów.
Dodaj ogłoszenie