Żyjemy dłużej niż w latach ubiegłych, dlatego jeszcze bardziej powinniśmy starać się opóźnić procesy starzenia naszego organizmu. Aby tak się stało i byśmy mogli czerpać z życia to, co najlepsze, konieczna jest zdrowa dieta. Kiedyś sklepowe półki nie obfitowały w produkty i ciężko było skomponować zbilansowane posiłki. Zalecane były produkty lekkostrawne, mleczne i w większości - zupełnie pozbawione smaku. Do tego smażone dania kuchni polskiej i potrawy mączne cieszyły się największą popularnością wśród seniorów. Na szczęście teraz możemy cieszyć się dobrodziejstwami natury, dostępnymi praktycznie w każdym sklepie. Czym obecnie jest zdrowa dieta i po co warto sięgać, żeby zyskać zdrowie i siłę do codziennych aktywności? Dietetyk odpowiada na te pytania.
Najzdrowsze produkty dla seniorów - kliknij w galerię
Zdrowie to efekt nie tylko rygorystycznego trzymania się zasad, ale również dobre samopoczucie, na które składają się często drobne codzienne przyjemności.
Ważne w codziennej diecie
- Seniorzy słabiej odczuwają pragnienie, dlatego powinni pić małe porcje płynów przez cały dzień: woda mineralna niegazowana, woda zwykła z cytryną, woda z łyżką niepasteryzowanego octu winnego, koktajle warzywno-owocowe, soki, herbatki owocowe - w sumie min. 2 litry płynów dla kobiet i 2,5 litra dla mężczyzn, gdy nie ma upałów.
- Bardzo ważna jest aktywność fizyczna i umysłowa. Nordic walking, spacery, jazda na rowerze, tradycyjna gimnastyka i basen - to najlepsze sposoby na zachowanie
- Witalności i sprawności fizycznej. Rozwiązywanie krzyżówek, gry w szachy czy spotkania ze znajomymi - już pół godziny tych aktywności wystarczy, aby utrzymać sprawność umysłową.
- Należy unikać smażenia potraw. Duszenie, gotowanie na parze, gotowanie w wodzie i pieczenie to techniki przygotowywania potraw, które powinny być stosowane przez seniorów.
- Zdrowe tłuszcze - najbardziej uniwersalny i niedrogi jest olej rzepakowy - może być stosowany do pieczenia, podgrzewania. Oliwa z oliwek najkorzystniejsza jest do surówek, podgrzewana traci cenne składniki (antyoksydanty). Inne oleje: lniany do zimnych zastosowań (przechowywany w lodówce, w małych butelkach, szczelnie zakręcony), olej rydzowy (z lnianki), w ramach różnorodności: olej z awokado, z pestek dyni. Osoby na specjalnych dietach, przy niedoborach enzymatycznych mogą mieć zalecany olej kokosowy i masło, ze względu na MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które łatwo się wchłaniają)
- Jedząc słodycze starajmy się zostawiać je na wyjątkowe okazje. Ciasto podczas niedzielnego obiadu czy deser dwa razy w tygodniu to optymalna ilość. Niech słodkości towarzyszą nam wtedy, kiedy celebrujemy wyjątkowe chwile!
Najważniejsze jest zachowanie równowagi, to dotyczy każdego etapu życia. Nie odpuszczajmy zdrowej diety, ale nie pozbawiajmy jej smaku. Na emeryturze możemy żyć nawet 40 lat, dlatego rozsądnie wybierajmy spożywane produkty. Nie odmawiajmy sobie słodkich przyjemności, ale z rozwagą dawkujmy je. Zdrowa dieta i rozsądek to sposób na zachowanie witalności w jesieni życia – podsumowuje Jadwiga Przybyłowska, ekspert kampanii „Słodka równowaga”.
Partnerzy:
POLMED S.A.
Os. Kopernika 21
83-200 Starogard Gdański
Infolinia: 58 775 95 99
polmed.pl
Wojewódzki Szpital Zespolony w Elblągu
ul. Królewiecka 146
tel. 55 2359-600
Odnova dla Ciebie
ul. Bielińskiego 6 lok. 2
Kartuzy
tel. 786 019 808
[email protected]
odnowa-dlaciebie.pl
NU MED Grupa S.A.
ul. Królewiecka 146, 82-300 Elbląg
55 235 89 53
nu-med.pl
[email protected]
Powiślańska Szkoła Wyższa
ul. 11 Listopada 29, 82-500 Kwidzyn
tel. 55 615 13 73
e-mail: [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?