Jak dowodzą naukowcy, dieta makrobiotyczna jest ważnym elementem profilaktyki nowotworowej. Zdaniem specjalistów, nie jest ona wyłącznie sposobem żywienia, a stylem życia. Bazuje na dwóch wywodzących się z kultury Wschodu i uzupełniających się siłach – yin i yang. Na czym polega dieta makrobiotyczna i w jaki sposób wpływa na organizm człowieka?
Co jeść, aby uchronić się przed rakiem?
Jeden ze zwolenników diety makrobiotycznej powiedział w latach osiemdziesiątych, że nowotwór jest zaburzeniem komórek powodowanym niewłaściwym żywieniem. Tymczasem dieta antyrakowa opiera się przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego. „Podstawowe zasady makrobiotyki to: spożywanie dużych ilości warzyw oraz pełnych ziaren, duża różnorodność produktów, przygotowywanie potraw tradycyjnymi metodami, np. gotowanie, regularne i spokojne jedzenie mniejszej ilości posiłków, regularna aktywność fizyczna i pozytywne podejście do życia” – zaznacza dietetyk, Katarzyna Purak.
Jak dodaje specjalistka, powyższe założenia są podstawowymi zasadami zdrowego żywienia. Co więcej, zaleca ona wypijanie dużych ilości wody – co najmniej 1,5 l wody dziennie, spożywanie pełnowartościowego białka, pochodzącego z serów, przetworów mlecznych, mięsa i ryb, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znaleźć można np. w rybach, orzechach i oliwie z oliwek. Zdaniem ekspert, ważne jest także włączenie do codziennej diety świeżych owoców oraz produktów z pełnego przemiału – razowego pieczywa, makaronów, kasz i brązowego ryżu. Warzywa powinny być ekologiczne, a więc pochodzić z upraw, gdzie nie stosuje się środków ochrony roślin.
W badaniach naukowych stwierdzono, że ryzyko raka u osób niespożywających wystarczającej ilości owoców i warzyw jest niemalże dwukrotnie wyższe niż w przypadku tych, które jedzą je regularnie. Dzięki diecie bogatej w warzywa i owoce można się uchronić przed 20% nowotworów. Warto zjadać co najmniej 5 porcji surowych lub gotowanych owoców i warzyw.
Czego nie jeść, aby uchronić się przed rakiem?
Jak tłumaczy specjalistka, unikać należy przetworzonej żywności (m.in. fast foodów), cukru, białej mąki, słodyczy, chipsów, słodkich napojów oraz smażonych i grillowanych potraw. Wystrzegać się warto również potraw tłustych, soków owocowych, owoców z puszki, kawy, sztucznych słodzików, pokarmów mrożonych i niektórych gatunków herbat.
Z badań wynika, że spożywanie wędlin i czerwonego mięsa przyczynia się do raka jelita grubego, podczas gdy picie alkoholu zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, krtani i przełyku. Konsumpcja soli powiązana została natomiast z rakiem żołądka.
Czy dieta wystarczy, aby zachować zdrowie?
Według dietetyk, nie ma produktu, który uchroniłby nas przed nowotworem. „Osoby chorujące na nowotwory często mają wyniszczony organizm, a dodatkowo cierpią na brak apetytu, co w konsekwencji może prowadzić do niedoborów składników odżywczych w organizmie” – tłumaczy Katarzyna Purak. Z tego powodu szczególną uwagę poświęcić należy jakości stosowanej diety. Zdaniem specjalistki, każdy jadłospis powinien być dobierany indywidualnie, z uwzględnieniem wieku, aktywności fizycznej i stanu zdrowia człowieka.
Chociaż określony sposób żywienia nie jest w stanie całkowicie uchronić nas przed rakiem, niektóre produkty i przepisy mogą zmniejszyć ryzyko choroby. Na przykład sporządzona ze sfermentowanych ziaren soi, płatków zbożowych i soli morskiej zupa miso redukuje prawdopodobieństwo raka żołądka. Co więcej, w diecie antyrakowej zaleca się spożywanie warzyw morskich (takich jak wodorosty), które leczą guzy i hamują wchłanianie substancji radioaktywnych.
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?