18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Jaka dieta może chronić przed rakiem?

abcZdrowie.pl
by diekatrin / CC BY 2.0 (flickr)
Określony sposób żywienia prowadzić może do chorób lub przed nimi chronić. Co jeść, aby zapobiec nowotworom?

Jak dowodzą naukowcy, dieta makrobiotyczna jest ważnym elementem profilaktyki nowotworowej. Zdaniem specjalistów, nie jest ona wyłącznie sposobem żywienia, a stylem życia. Bazuje na dwóch wywodzących się z kultury Wschodu i uzupełniających się siłach – yin i yang. Na czym polega dieta makrobiotyczna i w jaki sposób wpływa na organizm człowieka?

Co jeść, aby uchronić się przed rakiem?

Jeden ze zwolenników diety makrobiotycznej powiedział w latach osiemdziesiątych, że nowotwór jest zaburzeniem komórek powodowanym niewłaściwym żywieniem. Tymczasem dieta antyrakowa opiera się przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego. „Podstawowe zasady makrobiotyki to: spożywanie dużych ilości warzyw oraz pełnych ziaren, duża różnorodność produktów, przygotowywanie potraw tradycyjnymi metodami, np. gotowanie, regularne i spokojne jedzenie mniejszej ilości posiłków, regularna aktywność fizyczna i pozytywne podejście do życia” – zaznacza dietetyk, Katarzyna Purak.

Jak dodaje specjalistka, powyższe założenia są podstawowymi zasadami zdrowego żywienia. Co więcej, zaleca ona wypijanie dużych ilości wody – co najmniej 1,5 l wody dziennie, spożywanie pełnowartościowego białka, pochodzącego z serów, przetworów mlecznych, mięsa i ryb, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znaleźć można np. w rybach, orzechach i oliwie z oliwek. Zdaniem ekspert, ważne jest także włączenie do codziennej diety świeżych owoców oraz produktów z pełnego przemiału – razowego pieczywa, makaronów, kasz i brązowego ryżu. Warzywa powinny być ekologiczne, a więc pochodzić z upraw, gdzie nie stosuje się środków ochrony roślin.

W badaniach naukowych stwierdzono, że ryzyko raka u osób niespożywających wystarczającej ilości owoców i warzyw jest niemalże dwukrotnie wyższe niż w przypadku tych, które jedzą je regularnie. Dzięki diecie bogatej w warzywa i owoce można się uchronić przed 20% nowotworów. Warto zjadać co najmniej 5 porcji surowych lub gotowanych owoców i warzyw.

Czego nie jeść, aby uchronić się przed rakiem?

Jak tłumaczy specjalistka, unikać należy przetworzonej żywności (m.in. fast foodów), cukru, białej mąki, słodyczy, chipsów, słodkich napojów oraz smażonych i grillowanych potraw. Wystrzegać się warto również potraw tłustych, soków owocowych, owoców z puszki, kawy, sztucznych słodzików, pokarmów mrożonych i niektórych gatunków herbat.

Z badań wynika, że spożywanie wędlin i czerwonego mięsa przyczynia się do raka jelita grubego, podczas gdy picie alkoholu zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, krtani i przełyku. Konsumpcja soli powiązana została natomiast z rakiem żołądka.

Czy dieta wystarczy, aby zachować zdrowie?

Według dietetyk, nie ma produktu, który uchroniłby nas przed nowotworem. „Osoby chorujące na nowotwory często mają wyniszczony organizm, a dodatkowo cierpią na brak apetytu, co w konsekwencji może prowadzić do niedoborów składników odżywczych w organizmie” – tłumaczy Katarzyna Purak. Z tego powodu szczególną uwagę poświęcić należy jakości stosowanej diety. Zdaniem specjalistki, każdy jadłospis powinien być dobierany indywidualnie, z uwzględnieniem wieku, aktywności fizycznej i stanu zdrowia człowieka.

Chociaż określony sposób żywienia nie jest w stanie całkowicie uchronić nas przed rakiem, niektóre produkty i przepisy mogą zmniejszyć ryzyko choroby. Na przykład sporządzona ze sfermentowanych ziaren soi, płatków zbożowych i soli morskiej zupa miso redukuje prawdopodobieństwo raka żołądka. Co więcej, w diecie antyrakowej zaleca się spożywanie warzyw morskich (takich jak wodorosty), które leczą guzy i hamują wchłanianie substancji radioaktywnych.

Wsparcie redakcyjne od:

Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

:-)
We współczesnym dzikim kapitaliźmie w Polsce ekologiczne życie z tych wytycznych jest całkowicie nierealne, albo ktoś będzie zasuwał cały dzień żeby przeżyć i zarobić jakieś pieniądze i nie będzie czasu na zabawę z jedzeniem. Albo ktoś spędzi kawał czasu na kombinowanie z jedzeniem tylko nie zostanie już czasu na życie i zarobienie kasy na to ekologiczne jedzenie, Więc ekologicznie będzie przymierał głodem. Sam wiem ile czasu potrafi zająć takie "żęźbienie" zwłąszcza przy jednoosobowym gospodarstwie. Praca- reszta dnia na kupowaniu i przyżądzaniu prawidłowego jedzenia i spać. Zero czasu na jakiekolwiek objawy "życia" Wybór więc wygląda tak: Albo będę żył puki co w miarę możliwości szczęsliwy i umrę szybciej od chorób.2 Będę prawdopodobnie żył dłużej ale totalnie zarobiony i nieszczęśliwy i w końcu trzecia możliwość - emigracja
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie