Grand Prix Jarmarku Św. Dominika!
Trwa 760. Jarmark św. Dominika. Podobnie jak w latach ubiegłych, najciekawsze produkty uhonorowano nagrodą Grand Prix Jarmarku. Konkurs przeznaczony jest dla wystawców, a jego celem jest wyłonienie najlepszej i najatrakcyjniejszej oferty (bądź produktu) prezentowanej podczas danej edycji wydarzenia. W tym roku laury przyznano w dwóch kategoriach: "Dobry pomysł" oraz "Dobry smak".
W tej pierwszej pod uwagę brana jest innowacyjność, wysoki poziom wykonania, dobre wzornictwo, oraz walory użytkowe i artystyczne. Produkty z drugiej kategorii muszą zaskoczyć walorami smakowymi, oryginalną recepturą, atrakcyjnym opakowaniem oraz atrakcyjnością w kategoriach handlowych. Ponadto komisja ocenia atrakcyjność ekspozycji i wystroju stoiska, a także profesjonalizm w obsłudze klientów.
W skład jury wchodzą przedstawicieli mediów, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, Urzędu Miasta Gdańska, Rady Miasta Gdańska oraz organizatora Jarmarku - Międzynarodowych Targów Gdańskich. W każdej z kategorii przyznają nagrodę główną - Grand Prix, a jej laureaci otrzymują okolicznościową statuetkę, dyplom oraz nagrodę w formie voucheru o wartości 5 tys. zł (brutto) do wykorzystania na zakup stoiska w kolejnej edycji Jarmarku św. Dominika.
Najlepsze pomysły jarmarku
W pierwszej kategorii nagrodę główną zdobyły domki dla dzikich owadów Moniki Rajchert z firmy Redpointgdansk, które można znaleźć przy ul. Długie Pobrzeże. Zapewniają schronienie pożytecznym owadom, dające możliwość budowy gniazd, zwłaszcza podczas zimy. Są wykonane ze sklejki z odzysku z użyciem naturalnych materiałów jak kora drewna, liście, szyszki itp. Mały domek można dostać za 40 zł, a większe za cenę od 70 do 140 zł.
Wyróżnienie otrzymała firma Tajemnice drewna z Konarzyn, która zajmuje kram przy ul. Świętego Ducha. Jurorów zachwyciły wycinane w drewnie zwierzęta, a także imiona i napisy. Przedmioty powstają ręcznie, bez użycia lasera, dzięki czemu każda praca jest inna i ma indywidualny charakter.
Najlepsze smaki
W kategorii "Dobry smak" wygrała bezkonkurencyjnie knajpa Kafëbë z Gdańska, która rozstawiła swój namiot na Ołowiance. Jej stragan propaguje tradycyjną kuchnię kaszubską w nowoczesnym wydaniu z wykorzystaniem tradycyjnych produktów i przepisów, ale w zaskakującej odsłonie, pokazującą przy okazji szeroką oferta lokalnych produktów sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Jurorzy przyznali również dwa wyróżnienia. Pierwsze z nich powędrowało do stoiska pod nazwą BEKON z Więckowych za wołową wędzonkę długodojrzewającą kociewską, wytwarzaną z certyfikowanego mięsa ekologicznego. Drugie trafiło do firmy OL-MAT z Kruszwicy, specjalizującej się w przetwórstwie rybnym na skalę regionalną.
Jarmark św. Dominika jest otwarty do 16 sierpnia. Do tego czasu można jeszcze odwiedzić wymienione stoiska i zaopatrzyć się w nagrodzone produkty.
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?