18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jedz ryby, bądź spokojna

abcZdrowie.pl
by yoppy (flickr)
Szukasz skutecznej metody walki ze stresem? Naukowcy dowodzą, że spożywanie ryb przyczynić się może do zmniejszonego uczucia niepokoju.

Spożywanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 wpływa korzystnie na organizm człowieka – zmniejsza ryzyko arytmii serca, przeciwdziała skurczom naczyń wieńcowych, zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów. Jak się okazuje, to nie wszystkie zalety tego składnika. Olej rybny, zawierający znaczną ilość kwasów omega-3, może bowiem wykazywać działanie przeciwzapalne i uspokajające.

Kwasy omega-3 a stres

Jak podają specjaliści, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, czyli w szczególności kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. W świetle badań naukowych okazuje się, że biorą one udział w redukcji poziomu cytokin w organizmie. Tymczasem związki te odpowiedzialne są za powstawanie ognisk zapalnych i rozwój depresji.

Już wcześniej zauważono, że stres psychologiczny prowadzić może do zwiększonej produkcji cytokin w organizmie. Tymczasem badacze z Uniwersytetu w Ohio postanowili sprawdzić, czy kwasy omega-3 w diecie mogą powstrzymać ten proces i złagodzić stan zapalny. W ich badaniu udział wzięli studenci medycyny, którzy doświadczali stresu związanego ze zbliżającą się sesją egzaminacyjną. 68 uczestników podzielono na 6 grup, a następnie poddawano regularnym badaniom krwi. Co więcej, studentów poproszono o uzupełnianie specjalnych ankiet dotyczących poziomu stresu, depresji i niepokoju, a także stosowanej przez nich diety.

Połowie uczestników badania podawano suplementy kwasów tłuszczowych omega-3, a pozostałym placebo. Studenci otrzymywali dawkę składnika stanowiącą 4- lub 5-krotność związku znajdującego się w porcji łososia z olejem rybnym. Jak stwierdzili badacze, młodzi ludzie regularnie spożywający kwasy omega-3 byli mniej podatni na stres niż osoby, którym podawano tabletki placebo.

Prozdrowotne właściwości kwasów omega-3

Po przeanalizowaniu pobranych próbek krwi okazało się także, że suplementacja kwasów omega-3 w pozytywny sposób wpłynęła na stan organizmów studentów. Po zbadaniu poziomu cytokin w osoczu i określeniu produktywności komórek wydzielających interleukinę 6 (IL-6) oraz czynnik martwicy nowotworu alfa (TNFa) naukowcy ukazali, że kwasy omega-3 w sposób skuteczny zmniejszają poziom tych szkodliwych związków w organizmie. Jak dowiedli, doprowadziły one do 14% redukcji stężenia IL-6, czyli cytokiny przyczyniającej się do rozwoju ognisk zapalnych w organizmie. Chociaż przeważnie stan zapalny jest reakcją obronną ciała, w niektórych przypadkach może wpłynąć na rozwój poważnych schorzeń, takich jak artretyzm, nowotwory czy choroby serca.

Jak dowiedziono w poprzednich badaniach, kwasy omega-3 wpływają pozytywnie na wiele układów w organizmie, a w szczególności na układ krążenia i neurologiczny. Usprawniają krążenie krwi, poprawiają ukrwienie mózgu i wspomagają przesyłanie sygnałów nerwowych. Dzięki składnikom tym uchronić się można także przed małopłytkowością, czyli zmniejszeniem liczby krwinek płytkowych. Jak dowiedziono, kwasy omega-3 obniżają nadciśnienie i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca. Chronią one przed nowotworami i przed chorobami wrzodowymi dwunastnicy oraz żołądka.

Źródła kwasów omega-3

Chociaż w badaniu stwierdzono, że suplementacja kwasu omega-3 prowadzić może do złagodzenia stanów zapalnych w organizmie i uczucia niepokoju, istnieją korzystniejsze sposoby na wzbogacenie diety o tę substancję. Wskazane jest włączenie do jadłospisu naturalnych produktów zawierających kwasy omega-3.

Gdzie znaleźć można ten drogocenny składnik? Przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak halibut, dorsz, sardynka, łosoś, dorsz, śledź czy owoce morza. Kwasy omega-3 znaleźć też można w orzechach włoskich, soi, rzepaku czy nasionach lnu.

Wsparcie redakcyjne od:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto