Spożywanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 wpływa korzystnie na organizm człowieka – zmniejsza ryzyko arytmii serca, przeciwdziała skurczom naczyń wieńcowych, zmniejsza poziom cholesterolu i trójglicerydów. Jak się okazuje, to nie wszystkie zalety tego składnika. Olej rybny, zawierający znaczną ilość kwasów omega-3, może bowiem wykazywać działanie przeciwzapalne i uspokajające.
Kwasy omega-3 a stres
Jak podają specjaliści, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, czyli w szczególności kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. W świetle badań naukowych okazuje się, że biorą one udział w redukcji poziomu cytokin w organizmie. Tymczasem związki te odpowiedzialne są za powstawanie ognisk zapalnych i rozwój depresji.
Już wcześniej zauważono, że stres psychologiczny prowadzić może do zwiększonej produkcji cytokin w organizmie. Tymczasem badacze z Uniwersytetu w Ohio postanowili sprawdzić, czy kwasy omega-3 w diecie mogą powstrzymać ten proces i złagodzić stan zapalny. W ich badaniu udział wzięli studenci medycyny, którzy doświadczali stresu związanego ze zbliżającą się sesją egzaminacyjną. 68 uczestników podzielono na 6 grup, a następnie poddawano regularnym badaniom krwi. Co więcej, studentów poproszono o uzupełnianie specjalnych ankiet dotyczących poziomu stresu, depresji i niepokoju, a także stosowanej przez nich diety.
Połowie uczestników badania podawano suplementy kwasów tłuszczowych omega-3, a pozostałym placebo. Studenci otrzymywali dawkę składnika stanowiącą 4- lub 5-krotność związku znajdującego się w porcji łososia z olejem rybnym. Jak stwierdzili badacze, młodzi ludzie regularnie spożywający kwasy omega-3 byli mniej podatni na stres niż osoby, którym podawano tabletki placebo.
Prozdrowotne właściwości kwasów omega-3
Po przeanalizowaniu pobranych próbek krwi okazało się także, że suplementacja kwasów omega-3 w pozytywny sposób wpłynęła na stan organizmów studentów. Po zbadaniu poziomu cytokin w osoczu i określeniu produktywności komórek wydzielających interleukinę 6 (IL-6) oraz czynnik martwicy nowotworu alfa (TNFa) naukowcy ukazali, że kwasy omega-3 w sposób skuteczny zmniejszają poziom tych szkodliwych związków w organizmie. Jak dowiedli, doprowadziły one do 14% redukcji stężenia IL-6, czyli cytokiny przyczyniającej się do rozwoju ognisk zapalnych w organizmie. Chociaż przeważnie stan zapalny jest reakcją obronną ciała, w niektórych przypadkach może wpłynąć na rozwój poważnych schorzeń, takich jak artretyzm, nowotwory czy choroby serca.
Jak dowiedziono w poprzednich badaniach, kwasy omega-3 wpływają pozytywnie na wiele układów w organizmie, a w szczególności na układ krążenia i neurologiczny. Usprawniają krążenie krwi, poprawiają ukrwienie mózgu i wspomagają przesyłanie sygnałów nerwowych. Dzięki składnikom tym uchronić się można także przed małopłytkowością, czyli zmniejszeniem liczby krwinek płytkowych. Jak dowiedziono, kwasy omega-3 obniżają nadciśnienie i zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca. Chronią one przed nowotworami i przed chorobami wrzodowymi dwunastnicy oraz żołądka.
Źródła kwasów omega-3
Chociaż w badaniu stwierdzono, że suplementacja kwasu omega-3 prowadzić może do złagodzenia stanów zapalnych w organizmie i uczucia niepokoju, istnieją korzystniejsze sposoby na wzbogacenie diety o tę substancję. Wskazane jest włączenie do jadłospisu naturalnych produktów zawierających kwasy omega-3.
Gdzie znaleźć można ten drogocenny składnik? Przede wszystkim w tłustych rybach morskich, takich jak halibut, dorsz, sardynka, łosoś, dorsz, śledź czy owoce morza. Kwasy omega-3 znaleźć też można w orzechach włoskich, soi, rzepaku czy nasionach lnu.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?