Kapusta z grochem:
**Zobacz też: 31 grudnia w Gdańsku ruszy siódmy Sylwestrowy konkurs butelkowy**
Pisaliśmy już o nowoczesnej odsłonie karpia i piernika, przypomnieliśmy przepis na barszcz i pierogi z grzybami i kapustą. Teraz przyszedł czas na powrót do tradycji. Kapusta z grochem przygotowana na wigiliję powinna być postna, dlatego w przepisie rezygnujemy ze skwarek i smalcu. Nie ma lepszego dodatku do smażonego karpia niż łyżka gęstej kapusty z grochem.
Potrzebujesz:
- kilograma kiszonej kapusty
- 1/2 kilograma suchego grochu
- 3 liście laurowe
- kilka zairenek ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 5 łyżek masła
- 1 dużą cebulę
Zaczynamy od namoczenia grochu - najlepiej przez całą noc (uwaga! jeśli używamy połówek grochu namaczanie można pominąć). Groch gotujemy w małej ilości wody - pod koniec gotowania solimy. Groch musi być bardzo miękki. W drugim garnku gotujemy kiszoną kapustę z liśmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy ugotowany groch i kapustę i dusimy razem jeszcze przez około 10 minut doprawiając solą i pieprzem.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?