Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kapusta z grochem, czyli co ugotować na święta?

Redakcja
Archiwum MM
Pyszne jedzenie i bogato zastawione stoły to jeden z filarów udanych Świąt Bożego Narodzenia. Podpowiadamy, co może znaleźć się na tradycyjnym wigilijnym i bożonarodzeniowym stole i jak w prosty sposób urozmaicić świąteczne potrawy.

Kapusta z grochem:
**
Zobacz też: 31 grudnia w Gdańsku ruszy siódmy Sylwestrowy konkurs butelkowy**
Pisaliśmy już o nowoczesnej odsłonie karpia i piernika, przypomnieliśmy przepis na barszcz i pierogi z grzybami i kapustą. Teraz przyszedł czas na powrót do tradycji. Kapusta z grochem przygotowana na wigiliję powinna być postna, dlatego w przepisie rezygnujemy ze skwarek i smalcu. Nie ma lepszego dodatku do smażonego karpia niż łyżka gęstej kapusty z grochem.

Potrzebujesz:

  • kilograma kiszonej kapusty
  • 1/2 kilograma suchego grochu
  • 3 liście laurowe
  • kilka zairenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 łyżek masła
  • 1 dużą cebulę

Zaczynamy od namoczenia grochu - najlepiej przez całą noc (uwaga! jeśli używamy połówek grochu namaczanie można pominąć). Groch gotujemy w małej ilości wody - pod koniec gotowania solimy. Groch musi być bardzo miękki. W drugim garnku gotujemy kiszoną kapustę z liśmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy ugotowany groch i kapustę i dusimy razem jeszcze przez około 10 minut doprawiając solą i pieprzem.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto