Zobacz też: 14 grudnia w Sopocie ruszy Jarmark Bożonarodzeniowy
Karp wigilijny:
Karp to żelazny punkt wigilijnego menu. Jedni czekają na niego cały rok, inni unikają go jak ognia. Można go podać panierowanego i smażonego na patelni, pieczonego, faszerowanego, w sosie albo w galarecie. My proponujemy eleganckiego karpia w migdałach z sosem żurawinowym.
Potrzebujesz:
- płaty karpia (w zależności od liczby gości)
- ok 1,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- szklankę bulionu warzywnego
- 250 gr płatków migdałowych
- garść suszonej żurawiny
- łyżkę cukru
- 2 łyżki śmietanki 30%
- sól, pieprz, zimne masło
- skórkę z cytryny
- mąkę i jajko
Najpierw zajmujemy się karpiem. Oczyszczamy z łusek i ości, dzielimy na porcje wielkości według uznania. Doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z cytryny. Każdy kawałek obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i migdałach. Smażymy na roztopionym maśle z dodatkiem łyżki oleju.
Kiedy karp jest gotowy, na patalnię, na której się smażył wsypujemy żurawinę i łyżkę cukru. Kiedy się skarmelizuje -wlewamy wino i bulion. Czekamy aż sos się zredukuje (musi zgęstnieć i zmniejszyć objętość). Doprawiamy do smaku skórką z cytryny, dodajemy śmietankę i kawałeczek zimnego masła. Podajemy razem z karpiem (żeby nie stracił temperatury, kiedy przygotowujemy sos, można go włożyć do nagrzanego piekarnika).
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?