1 z 21
Następne
Kaszubskie specjały świąteczne. Wigilijne dania, których nie znajdziesz w innych regionach
SZTËPKA Z PÙLKAMA
To nic innego jak śledź w sosie śledziowym z ziemniakami w mundurkach.
Składniki: 6 solonych filetów ze śledzi, 1 kg ziemniaków, 4 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany, 1 cebula, tłuszcz, sól, pieprz.
Wykonanie: Wymoczone w wodzie solone filety śledziowe oczyszczamy i pokrojone lub w całości obtaczamy w mące smażymy na gorącym oleju. Usmażone ryby zdejmujemy z patelni. Do pozostałego tłuszczu wrzucamy posiekaną cebulę i 4 łyżki mąki. Całość mieszamy i zarumieniamy. Na koniec dodajemy wodę lub śmietanę i przyprawiamy. Upieczone śledzie zalewany sosem i podajemy z ziemniakami w mundurkach. Można również do sosu dodać rozgniecione widelcem śledzie i polać wszystkim ziemniaki. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty z jabłkiem.