Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Korzenne śledzie, czyli co przygotować na święta?

Redakcja
Archiwum MM
Pyszne jedzenie i bogato zastawione stoły to jeden z filarów udanych świąt Bożego Narodzenia. Podpowiadamy, co może znaleźć się na tradycyjnym wigilijnym i bożonarodzeniowym stole i jak w prosty sposób urozmaicić świąteczne potrawy.

Korzenno orzechowe śledzie świąteczne:
**
Zobacz też: W Sylwestra Polsat nada transmisję z Gdyni. Wystąpią Maryla Rodowicz, Enej, Piersi i inni**
Na większości świątecznych stołów znajdziemy też sałatkę śledziową. Tym, którym znudziły się już podstawowe śledzie w oleju z cebulką albo ze śmietaną i jabłkiem, proponujemy, żeby w tegoroczne święta urozmaicić przepis na śledzie zalewą korzenno-miodową. Ten niecodzienny sposób przygotowania pomoże zaskoczyć gości i rodzinę.

Potrzebujesz:

  • 500 g filetów śledziowych w oleju
  • 400 ml oleju
  • 5 łyżeczek miodu
  • 1 łyżeczkę przyprawy do piernika
  • kilka goździków, 3 kulki ziela angielskiego, plastry świeżego imbiru, pół laski cynamonu
  • garść mieszanki dowolnych orzechów.

Najpierw przygotowujemy zalewę. W rondlu z grubym dnem podgrzewamy olej z dodatkiem wszystkich przypraw. Kiedy olej jest gorący, ściągamy rondel z ognia i energicznie mieszając, wlewamy miód. Wsypujemy orzechy. Śledzie osuszamy, kroimy na kawałki. Przekładamy do szczelnego pojemnika, zalewając przygotowaną wcześniej marynatą. Śledzie smakują najlepiej po kilku dniach leżakowania w lodówce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto