Korzenno orzechowe śledzie świąteczne:
**Zobacz też: W Sylwestra Polsat nada transmisję z Gdyni. Wystąpią Maryla Rodowicz, Enej, Piersi i inni**
Na większości świątecznych stołów znajdziemy też sałatkę śledziową. Tym, którym znudziły się już podstawowe śledzie w oleju z cebulką albo ze śmietaną i jabłkiem, proponujemy, żeby w tegoroczne święta urozmaicić przepis na śledzie zalewą korzenno-miodową. Ten niecodzienny sposób przygotowania pomoże zaskoczyć gości i rodzinę.
Potrzebujesz:
- 500 g filetów śledziowych w oleju
- 400 ml oleju
- 5 łyżeczek miodu
- 1 łyżeczkę przyprawy do piernika
- kilka goździków, 3 kulki ziela angielskiego, plastry świeżego imbiru, pół laski cynamonu
- garść mieszanki dowolnych orzechów.
Najpierw przygotowujemy zalewę. W rondlu z grubym dnem podgrzewamy olej z dodatkiem wszystkich przypraw. Kiedy olej jest gorący, ściągamy rondel z ognia i energicznie mieszając, wlewamy miód. Wsypujemy orzechy. Śledzie osuszamy, kroimy na kawałki. Przekładamy do szczelnego pojemnika, zalewając przygotowaną wcześniej marynatą. Śledzie smakują najlepiej po kilku dniach leżakowania w lodówce.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?