Korzyści płynące z jedzenia keczupu

abcZdrowie.pl
Maciej Kulczyński
Miłośnicy zdrowego odżywiania sceptycznie patrzą na czerwone butelki z keczupem. Niesłusznie – sos na bazie pomidorów to samo zdrowie!

Fińscy naukowcy udowodnili, że keczup to cenny dla zdrowia dodatek do potraw. Mimo iż na ogół jest spożywany z daniami typu fast food, ten gęsty, pomidorowy sos jest ważnym sprzymierzeńcem układu sercowo-naczyniowego. Jak wykazały badania, u osób, które dodają keczup do jedzenia każdego dnia, już po kilku tygodniach dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL. Spadek stężenia cholesterolu wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu i zawału mięśnia sercowego, dlatego warto regularnie sięgać po butelkę z keczupem.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl

Wsparcie redakcyjne od:

Szkodliwe picie z plastiku

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

p
[email protected]
Zgadzam się jem keczup do prawie wszystkich dań, jest poprostu pyszny ale tylko Pudliszki albo Kotlin.
Dodaj ogłoszenie