6 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Tolerancja kapsaicyny zawartej w ostrych papryczkach to...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/0d/ae/64356c0447556_o_large.jpg)
fot. dariakulkova/123RF
Kto nie powinien jeść ostrych potraw? Mogą wywoływać zgagę i podrażniać jelita. Osoby, z tymi chorobami mogą źle się czuć po zjedzeniu chili
Alergia i nadwrażliwość
Tolerancja kapsaicyny zawartej w ostrych papryczkach to kwestia indywidualna. Rośnie ona wraz z regularnym spożywaniem mocno doprawionych potraw, ale u niektórych osób może wywoływać gwałtowne reakcje. Wśród ich wymienione są objawy ze strony układu pokarmowego (nudności, ból brzucha, biegunka), układu oddechowego (atak astmt, trudności w oddychaniu) oraz błon śluzowych (łzawienie oczy, brak czucia w jamie ustnej i gardle).