18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia roślinna to nie tylko sałata. Zwolennicy wegetarianizmu przekonywali do zmiany diety

Martyna Misiewicz
W klubie Gdańskiego Archipelagu Kultury Projektornia odbyło się spotkanie poświęcone modnej ostatnimi czasy kuchni roślinnej.

- To co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i kondycję całej naszej planety. Nasze codzienne konsumenckie wybory mają ogromną siłę, a sięganie po żywność roślinną może nas ochronić przed wieloma chorobami - powiedziała. Joanna Krupicka-Jaroć, współwłaścicielka Avocado, wegetariańskiego cateringu, a wkrótce restauracji. - Dlaczego warto spróbować zdrowej, roślinnej kuchni? Wbrew powszechnemu przekonaniu, taka dieta nie składa się z samych warzyw typu marchewki i sałata.

Podczas spotkania przedstawiono przykłady smacznych i prostych w przygotowaniu potraw wegańskich i wegetariańskich. Czym obie kuchnie różnią się od siebie? Wegetarianie nie jedzą mięsa i ryb. Natomiast weganie oprócz mięs nie spożywają też nabiału oraz miodu, który uważany jest za produkt pszczół, należący tylko do nich.

Największą dyskusję wywołał temat uboju zwierząt, pozyskiwanych na mięso. Niektórzy byli zdania, że człowiek od wieków je mięso, więc nie ma powodu, by to zmieniać. Zwolennicy wegetarianizmu apelowali, aby ograniczyć liczbę zabijanych zwierząt poprzez spożywanie mniejszej ilości mięsa.

Tematem spornym okazały się także jajka, których weganie nie spożywają. – Lubię jajka i będę je jeść. Przecież nawet jak przestaniemy je kupować, to kury i tak będą je znosić – argumentowała jedna z uczestniczek spotkania.

Joanna Krupicka -Jaroć zaprezentowała przepis na wegetariański majonez: – Smakiem przypomina on zwykły majonez, jednak wykonuje się go z mleka sojowego, które podczas miksowania gęstnieje. Dodajemy do niego olej, przyprawy oraz łyżeczkę musztardy.

Po spotkaniu uczestnicy mogli spróbować niektórych dań z menu wegetariańskiego. Wśród nich znalazła się tarta na kruchym spodzie z kremem i truskawkami, roladki z cukinii, smażone szaszłyki z tofu i ananasem.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto