Kulinarni zwycięzcy: Kaszubska bania i kociewskie bómbómy

Poszukiwacz Smaku
Poszukiwacz Smaku
Kiełbasa gburska, śledzie w kwasie chlebowym, ocen jabłkowy, nalewka wiśniowa, ser kozi rakowiecki, konfitura z truskawek, z borówek, chleb śrutowy oraz bómbóny z dekla - to zwycięzcy XI regionalnego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki".

W niedzielę, 29 maja w Gdańsku odbył się XI finał regionalny krajowego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Powołano dwie komisje, jedna oceniała produkty, a druga potrawy. Wyróżnienie zdobyć było niełatwo, bo do konkursu zgłoszono 92 pomorskie produkty regionalne i 10 potrwa. Przyznano nagrody, wyróżnienia i nominacje do Perły 2011.

Komisja postanowiła nagrodzić kiełbasę gburską Doroty Łozińskiej, śledzie w kwasie chlebowym Haliny Łuc, ocet jabłkowy Barbary Grocholskiej, nalewkę wiśniową z Małego Klincza, ser kozi rakowiecki Łukasza Muchy, konfiturę z kaszubskich truskawek ze Zgorzałego, konfiturę borówkową Teresy Kropidłowskiej, chleb śrutowy Elżbiety Gornowicz oraz bombony z dekla z Pączewa.

Nagród przyznano sporo, ale trzeba pamiętać, że komisja wybierała spośród niemal stu propozycji. Postanowiono, że do walki o Perłę 2011 staną w tym roku: śledź bałtycki po rybacku, brzad z Zaborów, likier z płatków róż i żuławski olej rzepakowy tłoczony na zimno.

Wyróżniono też najlepsze potrawy regionalne z Pomorza. Komisja nagrodziła zupę żurawinowo-jabłkową i placki z konfiturą żurawinową Dagmary Mazurek, zupę rybną i lina w śmietanie Haliny Rogińskiej i Walburgi Jankowskiej oraz zupę z dyni państwa Kostuchów. Zupa z dyni otrzymała też nominację do Perły 2011, której finał odbędzie się w Poznaniu podczas jesiennych targów Polfood.

Naszą szczególną uwagę zwróciło stoisko gospodyń z Łęga. Panie proponowały rolmopsy z bałtyckiego śledzia, swojską szynkę, ser z kminkiem, marynowane gruszki i konfiturę borówkową.

Ciekawe propozycje przywiozły też gospodynie z Gnieżdżewa. Na ich stoisku prezentował się doskonały postny pasztet ze śledzia, bardzo dobre wędzone szproty, bałtycki łosoś i owsiane ciasteczka.

Klasą samą w sobie był rozsławiony już wianuszek gdański Haliny Łuc. Pani Halina prezentowała też genialny budyń z marchwi, bardzo dobre marchewkowe ciasto i śledzie w kwasie chlebowym uhonorowane przez jury konkursu.

Uwagę zwracało także ciasto z niespodzianką Genowefy Kramek z Sasina. Ciasto było lekkie, i aromatyczne, słodyczy i wyrazu dodawała mu marchewka oraz buraki.

Podczas specjalnej prezentacji mieliśmy okazję skosztować gdańskiego tortu czekoladowego wypieczonego według przepisu z 1929 roku, który prezentował prezes Kapituły Gdańskie Smaki Bogdan Kwapisiewicz.

Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć fotogalerię:

Rowerowy konkurs - wygraj rower


Miss Mokrego fartucha Politechniki

Wiosna w Parku Oliwskim

Odkrywamy Trójmiasto: Zagadkowe miejsca
dodaj artykułdodaj wpis do blogadodaj fotoreportażdodaj wydarzenie

Czy biały chleb jest zdrowy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie