W niedzielę, 29 maja w Gdańsku odbył się XI finał regionalny krajowego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Powołano dwie komisje, jedna oceniała produkty, a druga potrawy. Wyróżnienie zdobyć było niełatwo, bo do konkursu zgłoszono 92 pomorskie produkty regionalne i 10 potrwa. Przyznano nagrody, wyróżnienia i nominacje do Perły 2011.
Komisja postanowiła nagrodzić kiełbasę gburską Doroty Łozińskiej, śledzie w kwasie chlebowym Haliny Łuc, ocet jabłkowy Barbary Grocholskiej, nalewkę wiśniową z Małego Klincza, ser kozi rakowiecki Łukasza Muchy, konfiturę z kaszubskich truskawek ze Zgorzałego, konfiturę borówkową Teresy Kropidłowskiej, chleb śrutowy Elżbiety Gornowicz oraz bombony z dekla z Pączewa.
Nagród przyznano sporo, ale trzeba pamiętać, że komisja wybierała spośród niemal stu propozycji. Postanowiono, że do walki o Perłę 2011 staną w tym roku: śledź bałtycki po rybacku, brzad z Zaborów, likier z płatków róż i żuławski olej rzepakowy tłoczony na zimno.
Wyróżniono też najlepsze potrawy regionalne z Pomorza. Komisja nagrodziła zupę żurawinowo-jabłkową i placki z konfiturą żurawinową Dagmary Mazurek, zupę rybną i lina w śmietanie Haliny Rogińskiej i Walburgi Jankowskiej oraz zupę z dyni państwa Kostuchów. Zupa z dyni otrzymała też nominację do Perły 2011, której finał odbędzie się w Poznaniu podczas jesiennych targów Polfood.
Naszą szczególną uwagę zwróciło stoisko gospodyń z Łęga. Panie proponowały rolmopsy z bałtyckiego śledzia, swojską szynkę, ser z kminkiem, marynowane gruszki i konfiturę borówkową.
Ciekawe propozycje przywiozły też gospodynie z Gnieżdżewa. Na ich stoisku prezentował się doskonały postny pasztet ze śledzia, bardzo dobre wędzone szproty, bałtycki łosoś i owsiane ciasteczka.
Klasą samą w sobie był rozsławiony już wianuszek gdański Haliny Łuc. Pani Halina prezentowała też genialny budyń z marchwi, bardzo dobre marchewkowe ciasto i śledzie w kwasie chlebowym uhonorowane przez jury konkursu.
Uwagę zwracało także ciasto z niespodzianką Genowefy Kramek z Sasina. Ciasto było lekkie, i aromatyczne, słodyczy i wyrazu dodawała mu marchewka oraz buraki.
Podczas specjalnej prezentacji mieliśmy okazję skosztować gdańskiego tortu czekoladowego wypieczonego według przepisu z 1929 roku, który prezentował prezes Kapituły Gdańskie Smaki Bogdan Kwapisiewicz.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?