Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarni zwycięzcy: Kaszubska bania i kociewskie bómbómy

Poszukiwacz Smaku
Poszukiwacz Smaku
Kiełbasa gburska, śledzie w kwasie chlebowym, ocen jabłkowy, nalewka wiśniowa, ser kozi rakowiecki, konfitura z truskawek, z borówek, chleb śrutowy oraz bómbóny z dekla - to zwycięzcy XI regionalnego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki".

W niedzielę, 29 maja w Gdańsku odbył się XI finał regionalny krajowego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Powołano dwie komisje, jedna oceniała produkty, a druga potrawy. Wyróżnienie zdobyć było niełatwo, bo do konkursu zgłoszono 92 pomorskie produkty regionalne i 10 potrwa. Przyznano nagrody, wyróżnienia i nominacje do Perły 2011.

Komisja postanowiła nagrodzić kiełbasę gburską Doroty Łozińskiej, śledzie w kwasie chlebowym Haliny Łuc, ocet jabłkowy Barbary Grocholskiej, nalewkę wiśniową z Małego Klincza, ser kozi rakowiecki Łukasza Muchy, konfiturę z kaszubskich truskawek ze Zgorzałego, konfiturę borówkową Teresy Kropidłowskiej, chleb śrutowy Elżbiety Gornowicz oraz bombony z dekla z Pączewa.

Nagród przyznano sporo, ale trzeba pamiętać, że komisja wybierała spośród niemal stu propozycji. Postanowiono, że do walki o Perłę 2011 staną w tym roku: śledź bałtycki po rybacku, brzad z Zaborów, likier z płatków róż i żuławski olej rzepakowy tłoczony na zimno.

Wyróżniono też najlepsze potrawy regionalne z Pomorza. Komisja nagrodziła zupę żurawinowo-jabłkową i placki z konfiturą żurawinową Dagmary Mazurek, zupę rybną i lina w śmietanie Haliny Rogińskiej i Walburgi Jankowskiej oraz zupę z dyni państwa Kostuchów. Zupa z dyni otrzymała też nominację do Perły 2011, której finał odbędzie się w Poznaniu podczas jesiennych targów Polfood.

Naszą szczególną uwagę zwróciło stoisko gospodyń z Łęga. Panie proponowały rolmopsy z bałtyckiego śledzia, swojską szynkę, ser z kminkiem, marynowane gruszki i konfiturę borówkową.

Ciekawe propozycje przywiozły też gospodynie z Gnieżdżewa. Na ich stoisku prezentował się doskonały postny pasztet ze śledzia, bardzo dobre wędzone szproty, bałtycki łosoś i owsiane ciasteczka.

Klasą samą w sobie był rozsławiony już wianuszek gdański Haliny Łuc. Pani Halina prezentowała też genialny budyń z marchwi, bardzo dobre marchewkowe ciasto i śledzie w kwasie chlebowym uhonorowane przez jury konkursu.

Uwagę zwracało także ciasto z niespodzianką Genowefy Kramek z Sasina. Ciasto było lekkie, i aromatyczne, słodyczy i wyrazu dodawała mu marchewka oraz buraki.

Podczas specjalnej prezentacji mieliśmy okazję skosztować gdańskiego tortu czekoladowego wypieczonego według przepisu z 1929 roku, który prezentował prezes Kapituły Gdańskie Smaki Bogdan Kwapisiewicz.

Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć fotogalerię:

Rowerowy konkurs - wygraj rower


Miss Mokrego fartucha Politechniki

Wiosna w Parku Oliwskim

Odkrywamy Trójmiasto: Zagadkowe miejsca
dodaj artykułdodaj wpis do blogadodaj fotoreportażdodaj wydarzenie
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto