Lepki piernik świąteczny:
Zobacz też:**Przepis na wigilijny barszcz, czyli ugotować na święta?
Największą zaletą piernika świątecznego jest to, że można go upiec nawet kilka tygodni przed świętam,i a on z dnia na dzień będzie coraz lepszy. Przepisów na pierniki jest całe mnóstwo. My zdecydowaliśmy się pokazać Wam jego nowoczesną wersję, polecaną na święta przez samą Nigellę Lawson. Dodatek melasy sprawia, że piernik ma lepką konsystencję, jest długo świeży i wilgotny.
Potrzebujesz:
- 150 g masła
- 200 g miodu
- 200 g melasy (można ją bez trudu dostać w większych hipermarketach lub sklepach ekologicznych)
- 125 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na najdorbniejszych oczkach tarki i 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody
- 250 ml mleka 3,2%
- 2 jajka
- 300 g mąki
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Foremkę, w której będziemy piekli piernik, smarujemy masłem. W rondelku roztapiamy masło razem z cukrem, miodem, melasą i przyprawami. Kiedy cukier się rozpuści, a składniki połączą, zdejmujemy rondel z ognia, wbijamy jajka, dodajemy mleko i sodę. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie ucieramy (można mikserem). Nie przejmujmy się tym, że ciasto jest rzadkie, bo dzięki temu zostanie idealnie lepki po upieczeniu. Pieczemy 45-60 minut.
Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?