Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Letnie przepisy na słodkości od trójmiejskich blogerek

Klara Mirecka
1. Mrs. Polka Dot, czyli Agnieszka, która sama o sobie mówi, że jest krytyczna, ironiczna i pedantyczna, zdradza nam przepis na ciasto, które ma dla niej niemałe znaczenie. Wypiek ten, to coroczna, urodzinowa tradycja zapoczątkowana w dzieciństwie przez mamę i jak się okazuje, kontynuowana przez męża. Polka urodziła się w czerwcu, więc głównym składnikiem są truskawki. Przepis jest prosty, a efekt bardzo smaczny. 
mrspolka-dot.com

Ciasto z pianką i truskawkami

Składniki:
Spód:
30 dkg mąki pszennej
20 dkg masła (miękkiego)
10 dkg cukru pudru
2 żółtka

Na wierzch:
3 białka
pół szklanki cukru (użyłam brązowego)
30 dkg truskawek

Przygotowanie:
Z mąki, cukru pudru, masła i żółtek zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i schłodzić je w lodówce (ok. 15 min.).
Prostokątną foremkę (standardową, o długim boku ok. 35 cm, jeśli chcecie okrągłe, z ciasta wyjdzie więcej niż jedna tortownica – u mnie jeszcze dodatkowo dwie spore kokilki) wysmarować masłem, rozlepić na niej ciasto, ponakłuwać je widelcem i podpiec w 180 st. przez ok. 15 minut (ma nie być surowe, ale niezbyt rumiane).
W tym czasie z białek (pozostałe po spodzie + jedno dodatkowe) i cukru ubić sztywną, lśniącą pianę.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z pianą.
Pianę z owocami rozłożyć na cieście i piec kolejne 10-15 minut (do czasu, aż piana będzie złocista, karmelowe kropelki pojawią się na niej później, po wyjęciu z pieca).
Mrs Polka Dot
1. Mrs. Polka Dot, czyli Agnieszka, która sama o sobie mówi, że jest krytyczna, ironiczna i pedantyczna, zdradza nam przepis na ciasto, które ma dla niej niemałe znaczenie. Wypiek ten, to coroczna, urodzinowa tradycja zapoczątkowana w dzieciństwie przez mamę i jak się okazuje, kontynuowana przez męża. Polka urodziła się w czerwcu, więc głównym składnikiem są truskawki. Przepis jest prosty, a efekt bardzo smaczny. mrspolka-dot.com Ciasto z pianką i truskawkami Składniki: Spód: 30 dkg mąki pszennej 20 dkg masła (miękkiego) 10 dkg cukru pudru 2 żółtka Na wierzch: 3 białka pół szklanki cukru (użyłam brązowego) 30 dkg truskawek Przygotowanie: Z mąki, cukru pudru, masła i żółtek zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i schłodzić je w lodówce (ok. 15 min.). Prostokątną foremkę (standardową, o długim boku ok. 35 cm, jeśli chcecie okrągłe, z ciasta wyjdzie więcej niż jedna tortownica – u mnie jeszcze dodatkowo dwie spore kokilki) wysmarować masłem, rozlepić na niej ciasto, ponakłuwać je widelcem i podpiec w 180 st. przez ok. 15 minut (ma nie być surowe, ale niezbyt rumiane). W tym czasie z białek (pozostałe po spodzie + jedno dodatkowe) i cukru ubić sztywną, lśniącą pianę. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z pianą. Pianę z owocami rozłożyć na cieście i piec kolejne 10-15 minut (do czasu, aż piana będzie złocista, karmelowe kropelki pojawią się na niej później, po wyjęciu z pieca). Mrs Polka Dot
Każda pora roku ma swoje smaki. Lato to szczególny czas, kiedy możemy delektować się tak dużą ilością świeżych owoców i warzyw. Truskawki, maliny, czereśnie, jagody, gruszki, to tylko część pysznych zbiorów. Poza jedzeniem prosto z krzaka warto spróbować ich w słodkich deserach. Trójmiejskie blogerki mają mnóstwo pomysłów jak wykorzystać ten owocowy okres. Przedstawiamy wybrane przepisy i życzymy smacznego!

Kuchnia nastolatka. Szybkie desery i przekąski

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto