Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
3. Weronika z Lekko jak hel na swoim blogu poza pasją do...

Letnie przepisy na słodkości od trójmiejskich blogerek

3. Weronika z Lekko jak hel na swoim blogu poza pasją do jedzenia dzieli się z czytelnikami zamiłowaniem do zwierząt, ludzi i różnorodnych miejsc. Chce, by jej kącik w nieskończonym Internecie, wywoływał radość, był inspiracją, albo dostarczył wiedzy. Przepis, który prezentujemy, również jest urodzinowy. Jednak tym razem jubilatem był sam blog. lekkojakhel.pl Dwupiętrowy tort kokosowo-porzeczkowy Składniki: Na biszkopt: Uwaga: Do tortu piętrowego potrzebujemy dwóch takich biszkoptów, czyli podwajamy poniższe składniki, jeden biszkopt pieczemy w formie ok. 24 cm, drugi – ok. 20 cm. 450g mąki pszennej tortowej szklanka drobnego cukru trzcinowego 140 ml łagodnego oleju roślinnego – np. rzepakowego 320 ml mleka sojowego 2 łyżeczki octu jabłkowego szczypta soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej wyłuskane ziarenka wanilii na krem: 3 puszki mleka kokosowego lub 2 puszki + kartonik śmietany roślinnej do ubijania opakowanie słodkiego lub naturalnego twarożku sojowego (opcjonalnie, wtedy krem ma bardziej zwartą konsystencję) trzy łyżki cukru pudru skórka otarta z połowy limonki łyżeczka soku z limonki dwie łyżki wiórków kokosowych dodatkowo do przełożenia: słoik konfitury porzeczkowej lub porzeczkowo-wiśniowej garść pokrojonych w plasterki truskawek kieliszek nalewki wiśniowej połączonej z 1/2 szklanki ostudzonej czarnej herbaty. do dekolaracji: świeże owoce – u mnie truskawki, maliny i borówki jadalne kwiaty prażone wiórki kokosowe Przygotowanie: Krem ubij tak jak w tym przepisie – klik, na końcu dodaj twarożek, skórkę i sok z limonki i jeszcze chwilę miksuj na wysokich obrotach miksera. Biszkopty: Spody tortownic wyłóż papierem do pieczenia, boki delikatnie posmaruj olejem i podsyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dwa razy (do każdego biszkoptu) ciasto przygotuj tak: W jednej misce połącz składniki suche: przesianą mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce połącz mleko sojowe, ocet, olej i ziarenka wanilii. Mokre składniki przelej do składników suchych i dokładnie połącz wszystko przy pomocy miksera do ciasta. Ciasto przelej do foremek, idealnie wyrównaj powierzchnię i piecz ok 45 minut, do suchego patyczka. Wbrew pozorom ciasto w mniejszej foremce piekło się dłużej. Upieczone biszkopty wyjmij z piekarnika, ostudź, a następnie przekrój każdy biszkopt na dwa blaty. Z każdym blatem postępuj następująco: Skrop płynem herbaciano-alkoholowym, posmaruj konfiturą, a na końcu wyłóż cienką warstwą kremu. Pozostałym kremem wysmaruj brzegi ciasta (jak na zdjęciach), a jeżeli nie starczy Ci kremu, otrzymasz piękne „naked cake”. Jeśli udało Ci się wysmarować brzegi, dodatkowo posyp je prażonymi i ostudzonymi wiórkami kokosa. Wierzch ciasta posyp świeżymi owocami i jadalnymi kwiatami. Lekko jak hel

Zobacz również

Ogromny sukces sandomierskiej Formacji Tanecznej Paradox w Suchedniowe (ZDJĘCIA)

Ogromny sukces sandomierskiej Formacji Tanecznej Paradox w Suchedniowe (ZDJĘCIA)

W Sandomierzu trwają obchody 81. rocznicy wybuchu powstania w Getcie Warszawskim

NOWE
W Sandomierzu trwają obchody 81. rocznicy wybuchu powstania w Getcie Warszawskim

Polecamy

Ta choroba to cichy zabójca. Nieświadomie cierpi na nią 1 na 5 młodych osób

Ta choroba to cichy zabójca. Nieświadomie cierpi na nią 1 na 5 młodych osób

Zawody rowerkowe dla dzieci w Gdańsku! Zapraszamy do Parku Handlowego Matarnia!

Zawody rowerkowe dla dzieci w Gdańsku! Zapraszamy do Parku Handlowego Matarnia!

22 kwietnia obserwuj nocne niebo. Zobaczysz coś niesamowitego!

22 kwietnia obserwuj nocne niebo. Zobaczysz coś niesamowitego!