Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Magda Gessler otworzy w piątek swoją restaurację Venezia

Karolina Kowalska
Magda Gessler po raz kolejny stawia na włoską kuchnię
Magda Gessler po raz kolejny stawia na włoską kuchnię fot. Marcin Obara
Warzywna pizza Murano, obfitość trufli, mozzarella burrata i świeże ryby mają stanowić kulinarne znaki rozpoznawcze nowej restauracji Magdy Gessler Venezia. Kuchnię regionu Veneto słynna restauratorka wprowadza na nowo do przejętego w sierpniu lokalu o tej samej nazwie. Od piątku specjałów lekkiej kuchni miasta uważanego za najpiękniejsze w Europie, będą mogli spróbować wszyscy warszawiacy.

Po pierwotnej Venezii została nazwa i świetna lokalizacja - przy ul. Marszałkowskiej 10/15 w pół drogi między pl. Unii Lubelskiej a pl. Konstytucji. Okolica, ceniona raczej przez specjalistów rynku nieruchomości niż stołecznych smakoszy, ma teraz szansę zyskać miano zagłębia kulinarnego. Restauratorka podkreśla, że potrawy w Venezii nie będą polską wariacją na temat smaków miasta kanałów, ale przeniesieniem ich do centrum Warszawy. Jeśli więc trufle, to w dużej ilości i oryginalne, choć nie z Veneto, a tańszej Chorwacji. A ryby - głównie oraty (dorady) i branzino (okonie) - oraz owoce morza to najświeższe, z najbliższego portu. Magda Gessler walczy o sprowadzenie burraty - mozarelli, która w środku ma rozpływające się masło.

Obok tradycyjnych potraw kuchni Królowej Adriatyku - wątróbki po wenecku, past i bruschett, risotta z truflami, mozzarelli zapiekanej z szynką, gwiazdą Venezii ma być pizza Murano, według autorskiego przepisu Magdy Gessler - placek na cienkim cieście z serem taleggio i duszoną na czerwonym winie konfiturą z cebuli, kompozycji bakłażanów, rozmarynu, pomidorów, cukinii, żółtej papryki.

Venezia to kolejna restauracja malarki, restauratorki i gospodyni programu "Kulinarne rewolucje" w TVN. Pytana, dlaczego otwiera kolejne miejsce z jedzeniem z Półwyspu Apenińskiego, Gessler podkreśla domowość włoskiej kuchni: - Jestem z partii Sophii Loren. Ubóstwiam włoską kuchnię, dlatego że jest smaczna, prosta i niedroga, ale też dlatego, że promuje rodzinę. Sprzyja głośnym rozmowom wokół stołu, w przeciwieństwie do sushi, które promuje cywilizację singli. Jedzenie, w którym człowiek wchodzi w interakcję wyłącznie z kelnerem - tłumaczy Magda Gessler.

Nowa Venezia nie różni się bardzo od poprzedniej. Gessler dodała wprawdzie charakterystyczne dla siebie pastele i ozdobiła wnętrze kwiatami, ale nie usuwała ze ścian imitacji weneckich pejzaży. - Żal mi było tego kiczu, nad którym ktoś tak się napracował. Spodoba się dzieciom, to taki Disneyland - tłumaczyła. Zostawiła też włoski piec do pizzy oraz obsługę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto