Po pierwotnej Venezii została nazwa i świetna lokalizacja - przy ul. Marszałkowskiej 10/15 w pół drogi między pl. Unii Lubelskiej a pl. Konstytucji. Okolica, ceniona raczej przez specjalistów rynku nieruchomości niż stołecznych smakoszy, ma teraz szansę zyskać miano zagłębia kulinarnego. Restauratorka podkreśla, że potrawy w Venezii nie będą polską wariacją na temat smaków miasta kanałów, ale przeniesieniem ich do centrum Warszawy. Jeśli więc trufle, to w dużej ilości i oryginalne, choć nie z Veneto, a tańszej Chorwacji. A ryby - głównie oraty (dorady) i branzino (okonie) - oraz owoce morza to najświeższe, z najbliższego portu. Magda Gessler walczy o sprowadzenie burraty - mozarelli, która w środku ma rozpływające się masło.
Obok tradycyjnych potraw kuchni Królowej Adriatyku - wątróbki po wenecku, past i bruschett, risotta z truflami, mozzarelli zapiekanej z szynką, gwiazdą Venezii ma być pizza Murano, według autorskiego przepisu Magdy Gessler - placek na cienkim cieście z serem taleggio i duszoną na czerwonym winie konfiturą z cebuli, kompozycji bakłażanów, rozmarynu, pomidorów, cukinii, żółtej papryki.
Venezia to kolejna restauracja malarki, restauratorki i gospodyni programu "Kulinarne rewolucje" w TVN. Pytana, dlaczego otwiera kolejne miejsce z jedzeniem z Półwyspu Apenińskiego, Gessler podkreśla domowość włoskiej kuchni: - Jestem z partii Sophii Loren. Ubóstwiam włoską kuchnię, dlatego że jest smaczna, prosta i niedroga, ale też dlatego, że promuje rodzinę. Sprzyja głośnym rozmowom wokół stołu, w przeciwieństwie do sushi, które promuje cywilizację singli. Jedzenie, w którym człowiek wchodzi w interakcję wyłącznie z kelnerem - tłumaczy Magda Gessler.
Nowa Venezia nie różni się bardzo od poprzedniej. Gessler dodała wprawdzie charakterystyczne dla siebie pastele i ozdobiła wnętrze kwiatami, ale nie usuwała ze ścian imitacji weneckich pejzaży. - Żal mi było tego kiczu, nad którym ktoś tak się napracował. Spodoba się dzieciom, to taki Disneyland - tłumaczyła. Zostawiła też włoski piec do pizzy oraz obsługę.
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?