Od dawna jest pan baristą?
Z przerwami, od 10 lat. Przez kilka miesięcy w roku stoję za barem lub parzę kawę. Lubię to zajęcie. Byłem też blisko związany z kilkoma lokalami w Trójmieście, ale rynek zweryfikował zapotrzebowanie na ich usługi. Tamte przygody mam już za sobą.
A co pan robi w te dni roku, gdy nie jest pan baristą i kelnerem?
Biorę udział w różnych projektach, które pomagają realizować własne pomysły. Np. pracuję w firmie, która zajmuje się projektowaniem i konstrukcją kontenerów, również gastronomicznych. Są ewenementem na skalę krajową, nikt poza nami czegoś takiego nie robi, a to daje poczucie wyjątkowości
Kończył pan politechnikę?
Nie, psychologię. Fajny kierunek, pomaga spojrzeć na świat z innej perspektywy.
To jaką kawę pan parzy?
Dobrą. A żeby była dobra, potrzebny jest dobry gatunek świeżo zmielonej kawy, dobry ekspres i krótki trening. To wystarczy. Reszta jest już kwestią fantazji i upodobań naszych gości.
A jaki powinien być dobry barista?
Sympatyczny. I powinien znać swój fach.
W Południku 18 którą kawę pan poleca?
Absolutnie każdą. Nasi goście z reguły dobrze wiedzą na co mają ochotę w danej chwili, ale osobom, które nie przepadają za intensywnym smakiem kawy i nie potrzebują strzału energii, proponuję klasyczne latte lub mocca.
Marzą się panu jakieś podróże?
Tak, chciałbym ponownie odwiedzić Cypr, bo to była dla mnie niezapomniana przygoda. Może Kajmany? Albo Brazylia - czyli tam, skąd pochodzi najlepsza kawa.
Zagłosuj na Michała Ponikowskiego w plebiscycie na Najsympatyczniejszego Kelnera w Gdańsku 2012 - wyślij pod nr 72355 SMS o treści: kelnergda.11
Kliknij i sprawdź aktualne wyniki głosowania na Najsympatyczniejszego Kelnera w Gdańsku
Pomeczowe wypowiedzi po meczu Włókniarz - Sparta
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?