7 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Owoce czarnego bzu (Sambucus nigra) to znakomite źródło...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/d5/10/5e341c3c48c82_o_large.jpg)
fot. RitaE/pixabay.com
Na wzmocnienie odporności. Te rośliny masz w swojej kuchni! Jedz codziennie, zmniejszają ryzyko infekcji
Czarny bez na grypę, gorączkę i gardło
Owoce czarnego bzu (Sambucus nigra) to znakomite źródło składników antywirusowych: kwercetyny, kempferolu, rutyny i izokwercetyny. Dodatkowo owoce obfitują w przeciwutleniacze i witaminę C, które wspierają walkę z wolnymi rodnikami tlenowymi. Udowodniono, że spożywanie czarnego bzu podczas infekcji, może o 4 dni skrócić czas chorowania na grypę.