3 z 5
Poprzednie
Następne
Nietypowe przepisy na Boże Narodzenie. Zaskocz gości w te święta!
Krem z buraka i jabłka Ani Starmach
Składniki:
6 buraków
3 jabłka
2 łyżki miodu
100 ml śmietanki kremówki
500 ml bulionu warzywnego
świeży tymianek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki owinąć w folię aluminiową i wstawić na 2 godziny do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Po tym czasie obrać je ze skórki i pokroić w dużą kostkę.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skarmelizować na patelni dodając miód i tymianek.
Bulion i śmietankę podgrzać.
Do kielicha blendera wrzucić buraki i jabłka, dodać bulion, zmiksować. Masę przelać do garnka, dodać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Źródło:aniastarmach.pl