Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Noc Restauracji 2016 w Gdańsku. Czego w piątek skosztujesz? [GALERIA]

gp
Największe kulinarne święto w Gdańsku odbędzie się w piątek, 20 maja 2016 a jego tematem przewodnim będą „Zioła i przyprawy świata”.
Największe kulinarne święto w Gdańsku odbędzie się w piątek, 20 maja 2016 a jego tematem przewodnim będą „Zioła i przyprawy świata”. collage
Jest smacznie i apetycznie? Największe kulinarne święto w Gdańsku odbywa się w piątek, 20 maja 2016 a jego tematem przewodnim są „Zioła i przyprawy świata”. Co nas czeka? Najlepsze autorskie restauracje, pokazy gotowania na żywo oraz najwybitniejsi szefowie kuchni.

W kilku miastach - w całej Polsce - ostatniej piątkowej nocy maja będziemy mogli skosztować Nocnych Menu oraz niepowtarzalnych Nocnych Dań, które - jak zapewniają organizatorzy - oczarują nas bogactwem smaków i aromatów. Wszystko to za sprawą tegorocznego motywu przewodniego, jakim są zioła i przyprawy z całego świata. Od pieprzu, przez kolendrę i rozmaryn po szafran, czarnuszkę czy kozieradkę. Poznamy w Gdańsku nowy smak?

Gdańsk, 20 maja 2016 (piątek), godz:19:00 - 02:00

Noc Restauracji 2016
Lokale, które biorą udział w Nocy Restauracji w Gdańsku:

Bellevue/strong - ul. Targ Rybny 10 AB
Cała Naprzód - ul. Tokarska 21-25 (Ośrodek Kultury Morskiej IV piętro)
Czarny Kos - ul.Letniskowa 10 Borkowo
Dom Sushi - ul. Targ Rybny 11
Drzewko Szczęścia - ul. Kaprów 19A
Eliksir - ul. M. Hemara 1
Filharmonia - ul. Ołowianka 1
Grand Cru - ul. Rycerska 11-12
Inspiracja (Pałac Kościeszy), ul. Łapińska 1, 83-331 Przyjaźń
Long Street 5 - ul. Długa 52/53
San Marco - ul. Długa 4
Winne Grono - ul. Mikołaja Kopernika 17a
Zafishowani - ul. Tokarska 6
Żabusia - ul. Gospody 7a

Inspiracją do tworzenia Nocnych Dań i Nocnych Menu są w tym roku „Zioła i przyprawy”. To właśnie taki temat wybrali organizatorzy. Aromatyczne dania i najlepsze restauracje otwarte do późnych godzin nocnych, będą czekać na wszystkich kulinarnych pasjonatów już od godziny 18:00 20 maja. Listę restauracji uczestniczących w tegorocznej edycji, propozycje Nocnych Dań, Nocnych Menu oraz godziny i tematy pokazów kulinarnych dostępne są na stronie www.nocrestauracji.pl oraz www.facebook.com/NocRestauracji.
Również na profilu facebook wydarzenia dostępne są albumy prezentujące wszystkie nocne dania walczące o Grand Prix Nocy Restauracji w Gdańsku.

W V Edycji Nocy Restauracji w Gdańsku wyraźnie widać, że szefowie kuchni coraz chętniej sięgają po jakościowe lokalne składniki. Cieszy to, że wśród kreacji nocnych dań walczących o Grand Prix Nocy Restauracji najważniejsze miejsce zajmują bałtyckie i kaszubskie ryby. A są to między innymi turbot – król bałtyckich ryb, łosoś bałtycki, szczupak, węgorz i pstrąg. Kolejną smakowitą pozycją są jakościowe mięsa i tu warto wspomnieć o: combrze jagnięcym, piersi z kaczki, wołowinie Chateaubriand czy steku hanger.

Anna Zbierska zastępca dyrektora Wydziału Promocji, Informacji i Komunikacji Społecznej Urzędu Miejskiego w Gdańsku mówi: To budujące, że oferta gastronomiczna w Gdańsku jest w coraz większym stopniu oparta na wyróżniających nasze miasto na kulinarnej mapie Polski jakościowych i świeżych rybach. Turbot bałtycki, dziki łosoś z naszego morza to coś, co ze smakiem zjedzą zarówno mieszkańcy jak i turyści z całego świata, a ryby te nigdzie nie smakują tak dobrze jak u nas. Ważne jest także, z jaką swobodą i oryginalnością gdańscy szefowie potrafią kreować z tych produktów smakowite dania. Zależy nam również na wykreowaniu mody na jakościową gastronomię w przystępnej cenie także poza centrum Gdańska. Z tym większą sympatią spoglądamy na debiut w Nocy Restauracji lokali z Wrzeszcza czy Żabianki.

Ponieważ tematem tegorocznej edycji są zioła i przyprawy zachęciliśmy szefów, żeby podzielili się z nami swoimi fascynacjami. I tak, bardzo intrygujące wydaje się połączenie lokalnych smaków - bałtyckiego turbota z lubczykowym beszamelem, do tego werbena i tymianek oraz skórka cytrynowa. Taką kompozycją smaków zachęca gości szef Daniel Chrzanowski z restauracji Zafishowani w Hotelu Hanza nad Motławą. W Drzewku Szczęścia przygotowano filet ze świeżego szczupaka marynowany w ziołach, podany z kasztanowym puree. Egzotyki nie brakuje zestawieniom proponowanym przez szefów kuchni Cała Naprzód, gdzie comber jagnięcy aromatyzowany jest zieloną herbatą i szałwią. Proste, ale niebanalne wydaje się być połączenie pstrąga z porem sous-vide, oliwą szczypiorkową i puree z pietruszki, które przygotował szef kuchni Eliksiru.

Tradycyjnie już Restauracja Filharmonia położona nad Motławą czaruje niespodziewanymi połączeniami. Świeży węgorz doprawiony jest tam salsefią, szarłatem i emulsją z niedźwiedziego czosnku. W Bellevue dobrze znany łosoś będzie przyprawiony specjalnie dobranymi ziołami. Jeśli jednak komuś marzy się wariacja na temat łososia bałtyckiego powinien odwiedzić restaurację Grand Cru przy ul. Rycerskiej, gdzie szef kuchni proponuje zestawienie tej szlachetnej ryby z kolendrą, różową solą himalajską, limonką i czerwonym pieprzem. Jeśli ktoś kocha smak sera parmezan, to powinien zajrzeć do restauracji San Marco, gdzie makaron bucatini będzie przygotowany wewnątrz wielkiej formy parmezanu.

W restauracji Long Street 52 smak kaczki został dopełniony pieprzem syczuańskim, sumakiem, sezamem, tymiankiem i anyżem. W restauracji Winne Grono można będzie spróbować pianki z zielonego pieprzu, którą doprawiono hanger steak’i. Poszukiwacze kuchni fusion nie zawiodą się smakując połączeń przypraw znanych w Polsce i Korei zawartych w sferycznym kimchi serwowanym z restauracji Żabusia. Dla poszukiwaczy smaków z dalekiej Azji nie lada okazją będzie możliwość spróbowania marynowanego kwiatu lotosu w Domu Sushi na ul Targ Rybny.

POKAZY KULINARNE

Podczas Nocy Restauracji w Gdańsku trudno będzie się nudzić. Na gości w restauracjach czekają pokazy kulinarne!
W Zafishowanych przy Tokarskiej 6 od godziny 20:00 przez całą noc trwać będzie live cooking, podczas którego 4 kucharzy na 4 stacjach kulinarnych będzie przygotowywało specjalnie dobrane kompozycje ryb i najlepiej pasujących do nich przypraw. Wielkich emocji można spodziewać się w Eliksirze położonym w Garnizonie. Tam, o 20:30, będzie można wziąć udział w pokazie kuchni molekularnej.

Spektakularnie zapowiada się również propozycja Restauracji Filharmonia, gdzie o 21:00 będzie można zobaczyć gotowanie na żywo grasicy smażonej z czarną morwą i marmoladą z pigwy. Miłośnicy nowoczesnej i zdrowej kuchni powinni wybrać się na pokaz gotowania w niskich temperaturach metodą sous vide. Szef kuchni przygotuje w ten sposób łososia.

Przy Długiej 52 w Long Street 52 można będzie dowiedzieć się czym jest food pairing na przykładzie nocnego dania i specjalnie przygotowanego na tą okazję autorskiego koktajlu.

W restauracji Żabusia na gdańskiej Żabiance od 21:00 szef kuchni i cukiernik będą prowadzili pokaz połączeń słonych i słodkich smaków.

W Bellevue z kolei odkrywcy smaków będą mogli wziąć udział w blind testingu produktów kulinarnych. W Całej Naprzód o 20:00 odbędzie się pokaz live cooking przygotowywania nocnego dania, zaś w Drzewku Szczęścia o 21:00 - pokaz umiejętności baristycznych.

W Sam Marco i Domu Sushi przez całą noc będzie trwał pokaz przygotowania nocnych dań.

Jeśli ktoś zapragnie spędzić Noc poznając smaki ziół i kwiatów w ramach menu degustacyjnego, powinien wybrać się do Pałacu Kościeszy, gdzie szef kuchni przygotował dwa sety degustacyjne, w tym jeden wegetariański. Ciekawą propozycją na wypad poza Gdańsk jest wizyta w Czarnym Kosie w Borkowie, gdzie będzie można spróbować między innymi Piccaty z sandacza z pokrzywą w płatkach jaglanych, sałatki z fenkuła aromatyzowanej piołunówką, pilawu buraczkowego na zakwasie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto