Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowe hasło pormocyjne Pomorza: "Pomorskie - nabierz kolorów"

Poszukiwacz Smaku
Poszukiwacz Smaku
Województwo pomorskie będzie teraz promowane nowym hasłem: "Pomorskie - nabierz kolorów". Ma być bardziej kolorowo, atrakcyjnie i miejmy nadzieję, smacznie.

Nowe promocyjne hasło ogłoszono podczas zorganizowanych w miniony weekend Gdańskich Targów Turystycznych. W ramach targów przeprowadzono konkurs kulinarny gospodarstw agroturystycznych  "Wieś pomorska zaprasza". Było smacznie, ale przede wszystkim było obiecująco - gospodynie i gospodarze postawili na jakość i swojskość.

Do konkursu zgłoszono 29 potraw, przetworów i napitków, przyznano 22 nagrody w poszczególnych kategoriach. Na konkursowych stoiskach, w otoczeniu gospodyń i gospodarzy przyodzianych w kaszubskie i kociewskie stroje, pyszniły się swojskie wędliny, ryby z kaszubskich jezior, przetwory z pomorskich lasów, domowe pierogi, wina, nalewki i likiery, a przede wszystkim objawienie roku: wianuszek gdański.

Z jurorskiego obowiązku, ale w większości przypadków ze smakoszowskiej ciekawości, zdegustowałem blisko trzydzieści konkursowych próbek przygotowanych dla nas w jurorskim zaułku, ale to właśnie wianuszek gdański stał się dla mnie niekwestionowanym liderem konkursu. Przepis z annałów starogdańskiej kuchni, najwyższej jakości swojskie składniki, doskonałe umiejętności gospodyni i proszę - geniusz tradycyjnego wypieku, maślany tort, zmaterializował się na talerzu i zachwycił mnie bezgranicznie.

Wianuszek gdański wypiekła Halina Łuc ze Słajszewa. Do jego przygotowania wykorzystała swojskie masło i wiejskie jaja. Nawet budyń rozluźniający maślaną masę przygotowała na sposób domowy. Ciasto wypiekła w starej wysokiej formie z kominkiem, dzięki czemu wianuszek sprawiał wrażenie ogromnego. Z patery zerkał na mnie pomazany białą masą żółty biszkopt w posypce z przesmażonych na maśle płatków owsianych. Cóż za wyrafinowanie w prostocie - pomyślałem, po czym poniosłem pierwszy kęs do ust. Przy degustacji poszczególnych próbek konkursowych czasami mlaskałem, niekiedy mruczałem, ale tym razem wykrzyknąłem, zwracając na siebie uwagę pozostałych członków jury. Ale cóż to było za fantastyczne ciasto! Doskonała mieszanka delikatności grubego, ale i odpowiednio jędrnego, biszkoptu i muślinowej masy na bazie swojskiego masła i swojskiego budyniu. Czy trzeba czegoś więcej? Tak, owej odrobiny przesmażonych na maśle płatków owsianych, dodających całości małych miłych smakowych akcentów.

Ciekawą propozycję przywiozła też ze sobą na konkurs Dagmara Mazurek z Mermetu. Znana ze swojej mermeckiej żurawinówki tym razem zaproponowała zupę z jabłek i żurawiny z lanymi kluseczkami zaprawianą swojską śmietaną. Zupa miała być nowatorską interpretacją znanej na Pomorzu i jadanej od święta zupy brzadowej przygotowywanej z suszu owocowego. Dagmara Mazurek postanowiła dodać do zupy kilka garści żurawiny zamiast brzadu, dzięki czemu uzyskała ciekawy efekt smakowy i uznanie jurorów.

Jurorzy zwrócili też uwagę na pierogi Marii Jońcy z Dębnicy Kaszubskiej. Pani Maria pochodzi z Kresów, stamtąd też przywiozła ze sobą przepis na pierogi. Nadziewa je kaszą gryczaną i mięsem, swojską kiszoną kapustą, leśnymi grzybami oraz owocami. Każdy rodzaj pierogów ma swoją falbankę, dzięki czemu pani Maria może szybko rozpoznać, czy pierożek jest nadziewany mięsem, czy jagodami. Czy takie kresowe pierogi to tradycyjny produkt Pomorza? Naturalnie! Trzeba pamiętać, że na Pomorzu żyje spora diaspora Kresowiaków, a dzięki temu, że kultywują oni kulinarne tradycje swoich przodków, kuchnia pomorska w sposób naturalny wzbogaca się o element kuchni polskich Kresów.

Gdańskie Targi Turystyczne otwierają kolejny sezon regionalnych festynów, jarmarków, konkursów i degustacji. Tym razem zaprezentowano ofertę imponującą. Była faszerowana pieczona gęś, szynka w chlebie, pasztety mięsne i rybne, rozmaite wędzonki i salcesony, faszerowane golonki, ryby w galarecie, genialna konfitura z czarnego bzu, znakomite desery i ciasta. Dobry to znak na początek sezonu w Pomorskiem.

Nabieramy kolorów.

Czytaj więcej tekstów kulinarnych Poszukiwacza Smaku:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto