Eat Polska prowadzą wycieczki kulinarne, podczas których turyści (głównie zza granicy) mają szansę spędzić pół dnia chłonąc wiedzę o polskiej kulturze i kuchni poprzez jedzenie, spacery po mieście i słuchanie opowieści przewodników. Podczas czterogodzinnej wycieczki odwiedzają cztery restauracje, w których – w zależności od tego, jaką trasę wybrali – próbują kilkunastu różnych potraw (od przystawek i zup, poprzez dania główne, do deseru) lub kilku rodzajów... wódki podawanych z tradycyjnymi dodatkami.
- Staramy się innowacyjnie podchodzić do tematu wycieczek kulinarnych (...). Degustujemy przede wszystkim lokalne produkty. Polska kuchnia jest tak inspirująca i różnorodna, że nie wyobrażam sobie, żebyśmy w każdym mieście opowiadali o tym samym - mówi _Michał Sobieszuk, założyciel Eat Polska
- Wycieczki odbywają się zazwyczaj w grupach nie większych niż osiem osób. Od początku trzymamy się zasady, żeby stawiać na jakość, a nie ilość. Jeżeli mamy wiele zamówień jednego dnia, wolimy otworzyć dwie mniejsze grupy niż jedną dużą. Kameralne wycieczki kulinarne tworzą zupełnie inny klimat do rozmowy – dodaje Magdalena Gendźwiłł, blogerka i przewodniczka Eat Polska w Warszawie.
Wycieczki prowadzone są głównie w języku angielskim przez lokalnych foodies – pasjonatów jedzenia i kulinariów. Food Tours będą startować w Gdyni, Vodka Tours w Gdańsku.
_
Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?