Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pasztet z fasoli na przystawkę. Przepis na danie na Wielkanoc. Wegetariańska alternatywa dla pasztetu z mięsa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy pasztet z fasoli to sposób na tanią przystawkę nie tylko na Wielkanoc.
Domowy pasztet z fasoli to sposób na tanią przystawkę nie tylko na Wielkanoc. Getty Images/KatarzynaBialasiewicz/zdjęcie ilustracyjne
Pasztet z fasoli to przepis na zdrową przystawkę z warzyw. Takie danie świetnie prezentuje się na odświętnym stole. Można go podawać na święta wielkanocne, Boże Narodzenie i na rodzinne uroczystości. Ponadto pasztet z fasoli wykonacie z łatwo dostępnych składników, które staną się naturalnym źródłem białka. Zobacz przepis na domowy pasztet z fasoli.

W skrócie

Pasztet z fasoli to dla wielu osób idealny sposób na budżetową przekąskę. Warto zaplanować go sobie dzień wcześniej, aby mieć czas na namoczenie fasoli. Do pasztetu z fasoli można także dodawać soczewicę albo ciecierzycę, którą najczęściej stosuje się do hummusu. Jeżeli nie lubicie czekać to, zamiast namaczania fasoli można sięgnąć po fasolę w puszce. Dzięki temu pasztet z fasoli z puszki zrobicie w dwie godziny.

Pasztet z fasoli – przepis na tanią przystawkę

Liczba porcji: 10-12.
Czas przygotowania: 2 godziny + czas namoczenia fasoli.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g białej fasoli,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 duży korzeń pietruszki,
  • 1/2 selera korzeniowego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 średniej wielkości jajka.

Do smaku:

  • świeżo starta gałka muszkatołowa,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • sól.

Jak zrobić pasztet z fasoli?

Przygotowanie:

  1. Dzień przed robieniem pasztetu należy namoczyć fasolę w zimnej wodzie. Wystarczy 8-10 godzin.
  2. Kolejnego dnia fasolę należy odcedzić, przelać świeżą wodą i wrzucić do garnka z nową zimną wodą. Woda powinna zakryć fasolę w całości.
  3. Fasolę należy gotować powoli przez około 2 godziny, aż będzie miękka.
  4. Warzywa korzeniowe i cebulę należy posmarować olejem i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 30 minut. Dzięki temu pasztet z fasoli będzie miał intensywny smak warzyw.
  5. Przestudzone upieczone warzywa i fasolę należy zmielić w blenderze na gładką masę.
  6. Masę na pasztet z fasoli w tym momencie należy doprawić suszonymi ziołami, solą i świeżo startą gałką muszkatołową.
  7. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, należy dolać 50 ml wywaru z gotowania fasoli.
  8. Następnie jajka należy rozkłócić widelcem i dodać do masy z fasoli.
  9. Pasztet z fasoli należy dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki z papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  10. Prosty pasztet z fasoli należy piec przez 40 minut w 180° Celsjusza.

Pasztet z fasolą i pieczarkami

Do pasztetu z fasoli można także dodać podsmażone na oleju lub maśle pieczarki. Gdy pieczarki będą złoto-brązowe warto doprawić je łyżeczką sosu sojowego. Jeżeli chcecie pominąć ten krok, a nadal zyskać grzybowy smak dania, to mamy na to szybki patent. Wystarczy suszone grzyby zmielić w blenderze na proszek. Łyżeczka grzybowego pyłu szybko rozpuści się w masie na pasztet z fasoli, dodając jej oczekiwanego smaku i aromatu.

Taki domowy pasztet z fasoli znakomicie smakuje na własnoręcznie upieczonym chlebie żytnim.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pasztet z fasoli na przystawkę. Przepis na danie na Wielkanoc. Wegetariańska alternatywa dla pasztetu z mięsa - Strona Kuchni

Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto