Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Polskie schaby i żeberka na japońskich stołach

Barbara Kałduńska
W przechlewskich zakładach Prime Food produkowane są m.in. wyroby o obniżonej zawartości tłuszczu.




















  Fot. Mariusz Rutkowski
W przechlewskich zakładach Prime Food produkowane są m.in. wyroby o obniżonej zawartości tłuszczu. Fot. Mariusz Rutkowski
Zakłady Mięsne NOVE z siedzibą w Nowem i Prime Food z Przechlewa uzyskały pozwolenia eksportowe do Japonii. W kwietniu wysłana ma być pierwsza dostawa mięsa i produktów przetworzonych.

Zakłady Mięsne NOVE z siedzibą w Nowem i Prime Food z Przechlewa uzyskały pozwolenia eksportowe do Japonii. W kwietniu wysłana ma być pierwsza dostawa mięsa i produktów przetworzonych.

O możliwość eksportowania swoich wyrobów do Kraju Kwitnącej Wiśni zabiegało ponad 60 polskich zakładów mięsnych. Starania o uprawnienia eksportowe dla polskiej wieprzowiny rozpoczęły się już cztery lata temu. W ubiegłym roku japońska delegacja spotkała się w Polsce ze służbami weterynaryjnymi, odwiedziła też niektóre zakłady.
- Otrzymanie pozwoleń eksportowych na rynek japoński wymagało od nas pewnych zmian organizacyjnych, związanych z surowcem i jego przepływem. Było to wynikiem surowych przepisów dotyczących pochodzenia surowców, które charakteryzują rynek japoński - mówi Piotr Kissel, dyrektor ds. rozwoju i jakości Zakładów Mięsnych NOVE.
Japonia jest jednym z największych odbiorców mięsa wieprzowego na świecie. Do tej pory importowała je przede wszystkim z Danii, Stanów Zjednoczonych i Kanady.
- Na rynku japońskim będziemy konkurowali ceną oraz jakością. Sprzedaż naszych produktów będzie również wsparta reklamą - dodaje Piotr Kissel. - Prawdopodobnie głównym produktem eksportowym będą schaby, żeberka i boczki. Uzależnione jest to jednak od konkretnych wymagań strony japońskiej. Chcemy również oferować "polski" asortyment.
Dobra współpraca z Japonią wpłynie na pewno na wzrost zatrudnienia. Już teraz jednak brakuje dobrze wykształconych i przygotowanych praktycznie specjalistów z branży mięsnej. Poszukiwani są najczęściej: technolodzy przetwórstwa mięsnego, specjaliści ds. jakości, osoby odpowiedzialne za planowanie produkcji, handlowcy, specjaliści ds. marketingu oraz kupcy.

od 7 lat
Wideo

Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto