Pomorskie Smaki 2014, 26 lipca-3 sierpnia, pawilon św. Ducha w Gdańsku, wstęp wolny
W programie Pomorskich Smaków znalazł się także pokaz gotowania na żywo w wykonaniu Hanny Zych-Cisoń, wicemarszałek województwa oraz Maliki, gdyńskiej restauratorki, finalistki I edycji konkursu Top Chef. Panie przygotują wspólnie zupę z pasternaka z miodem kaszubskim i borowikami z Borów Tucholskich oraz wafle gdańskie z pastą z żółtej brukwi z ziołami sezonowymi. Cała impreza zostanie zorganizowana w ramach Jarmarku św. Dominika.
Zobacz: Jarmark Dominikański 2014 w Gdańsku. Na otwarciu zaśpiewa Kayah
Od 26 lipca do 3 sierpnia w godz. 10-18 stoisko Pomorskich Smaków zaoferuje to, co najlepsze w dziedzictwie kulinarnym Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla. Rolnicy i producenci z Pomorza opowiedzą, jak w swoich gospodarstwach wytwarzają naturalną żywność. Podczas pokazów gotowania na żywo zaprezentują przygotowywanie z regionalnych produktów potraw, których receptury przekazywane są niejednokrotnie z pokolenia na pokolenie. A następnie zaproszą publiczność do degustacji.
Przypomnijmy, że obecnie województwo pomorskie posiada na liście produktów tradycyjnych 151 takich wyrobów , zajmując drugie miejsce w kraju - za województwem podkarpackim. Wszystkie będzie można kupić na wielu stoiskach spożwyczych - i nie tylko.
Przeczytaj: Jarmark świętego Dominika 2014. Dodatkowa komunikacja w pierwszy dzień
Dla mieszkańców Trójmiasta z pewnością nie lada atrakcją może być spotkanie z lokalnym folkorem, czyli licznymi kołami gospodyń wiejskich. Przez cały w ciągu Pomorskich Smaków towarzyszyć nam będą ludowa muzyka i przyśpiewki. Z pięknym i różnorodnym folklorem zapoznają nas twórcy ludowi z całego regionu.
W programie inicjatywy nie zabrakło również zajęć dla dzieci. W strefie działań artystycznych pociechy będą mogły poznać tajniki malowania na szkle, zmierzyć się z techniką decoupage’u i filcowania, a nawet… ozdabiania ciasteczek.
Natomiast w sobotę. 2 sierpnia, rozegrane zostaną finały konkursów kulinarnych o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego pt. "Pomorskie Smaki". Kulinarne boje toczyć się będą w dwóch kategoriach: produkt i potrawa. Warto przyjść, popatrzeć oraz posmakować dań, które przygotują finaliści.
Pomorskie Smaki 2014 w Gdańsku [program]:
pokazy przygotowywania dań regionalnych z wysokiej jakości produktów, wytwarzanych według tradycyjnych metod oraz ich degustacja;
stoiska z regionalnymi, tradycyjnymi przysmakami i żywnością pochodzącą od lokalnych producentów;
konkursy kulinarne o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego;
prezentacja różnorodności kulturowej i etnicznej regionu: rękodzieło artystów ludowych Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla – rzeźba, malarstwo, haft, wyroby z rogu i ceramiki;
występy zespołów ludowych;
atrakcje dla dzieci – zajęcia artystyczne;
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?