Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pomorskie Smaki 2014 w Gdańsku [program]. Zakosztuj tradycji

Redakcja MM
Redakcja MM
od 26 lipca do 3 sierpnia w pawilonie przy ul. św. Duch ...
od 26 lipca do 3 sierpnia w pawilonie przy ul. św. Duch ... mat. pras.
od 26 lipca do 3 sierpnia w pawilonie przy ul. św. Duch skosztujemy przysmaków kuchni regionalnej i spotkamy się z ludowymi artystami z całego Pomorza.

Pomorskie Smaki 2014, 26 lipca-3 sierpnia, pawilon św. Ducha w Gdańsku, wstęp wolny


W programie Pomorskich Smaków znalazł się także pokaz gotowania na żywo w wykonaniu Hanny Zych-Cisoń, wicemarszałek województwa oraz Maliki, gdyńskiej restauratorki, finalistki I edycji konkursu Top Chef. Panie przygotują wspólnie zupę z pasternaka z miodem kaszubskim i borowikami z Borów Tucholskich oraz wafle gdańskie z pastą z żółtej brukwi z ziołami sezonowymi. Cała impreza zostanie zorganizowana w ramach Jarmarku św. Dominika.

Zobacz: Jarmark Dominikański 2014 w Gdańsku. Na otwarciu zaśpiewa Kayah

Od 26 lipca do 3 sierpnia w godz. 10-18 stoisko Pomorskich Smaków zaoferuje to, co najlepsze w dziedzictwie kulinarnym Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla. Rolnicy i producenci z Pomorza opowiedzą, jak w swoich gospodarstwach wytwarzają naturalną żywność. Podczas pokazów gotowania na żywo zaprezentują przygotowywanie z regionalnych produktów potraw, których receptury przekazywane są niejednokrotnie z pokolenia na pokolenie. A następnie zaproszą publiczność do degustacji.

Przypomnijmy, że obecnie województwo pomorskie posiada na liście produktów tradycyjnych 151 takich wyrobów , zajmując drugie miejsce w kraju - za województwem podkarpackim. Wszystkie będzie można kupić na wielu stoiskach spożwyczych - i nie tylko.

Przeczytaj: Jarmark świętego Dominika 2014. Dodatkowa komunikacja w pierwszy dzień

Dla mieszkańców Trójmiasta z pewnością nie lada atrakcją może być spotkanie z lokalnym folkorem, czyli licznymi kołami gospodyń wiejskich. Przez cały w ciągu Pomorskich Smaków towarzyszyć nam będą ludowa muzyka i przyśpiewki. Z pięknym i różnorodnym folklorem zapoznają nas twórcy ludowi z całego regionu.

W programie inicjatywy nie zabrakło również zajęć dla dzieci. W strefie działań artystycznych pociechy będą mogły poznać tajniki malowania na szkle, zmierzyć się z techniką decoupage’u i filcowania, a nawet… ozdabiania ciasteczek.

Natomiast w sobotę. 2 sierpnia, rozegrane zostaną finały konkursów kulinarnych o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego pt. "Pomorskie Smaki". Kulinarne boje toczyć się będą w dwóch kategoriach: produkt i potrawa. Warto przyjść, popatrzeć oraz posmakować dań, które przygotują finaliści.

Pomorskie Smaki 2014 w Gdańsku [program]:

  • pokazy przygotowywania dań regionalnych z wysokiej jakości produktów, wytwarzanych według tradycyjnych metod oraz ich degustacja;

  • stoiska z regionalnymi, tradycyjnymi przysmakami i żywnością pochodzącą od lokalnych producentów;

  • konkursy kulinarne o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego;

  • prezentacja różnorodności kulturowej i etnicznej regionu: rękodzieło artystów ludowych Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla – rzeźba, malarstwo, haft, wyroby z rogu i ceramiki;

  • występy zespołów ludowych;

  • atrakcje dla dzieci – zajęcia artystyczne;

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto