Na koneserów smaków czekały stoiska z tradycyjnie produkowaną żywnością wysokiej jakości. W święcie wzięli udział producenci produktów lokalnych, koła gospodyń wiejskich oraz przedstawiciele firm gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych z całego województwa.
- Już po raz dziesiąty organizujemy festiwal, który nazywamy świętem produktu tradycyjnego. To świetna okazja do tego, żeby tutaj, przed katedrą w Oliwie zaprezentować liczne produkty regionalne, które są tworzone przez nasze babcie na Pomorzu, a w szczególności na Kaszubach, na Kociewiu, na Powiślu czy też w takim tyglu kulturowym, jakim jest ziemia słupska – mówił w niedzielę marszałek województwa pomorskiego, Mieczysław Struk. - To fantastyczne świadectwo pewnej odrębności kulturowej i znakomity marketing naszego regionu. W tej chwili z terenu naszego regionu blisko 180 produktów regionalnych jest zarejestrowanych na liście ministra rolnictwa. One stanowią o wielkiej sile i wielkim bogactwie kulturowym całego Pomorza.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?