Pomorze świeżymi i pysznymi rybami stoi [przepisy]

Arkadiusz Gołka
archiwum Kaszubskiego Młyna
Każdy wielbiciel ryb powinien zainteresować się przede wszystkim kuchnią kaszubską. W ramach akcji kulinarnie.naszemiasto.pl piszemy o smakach regionów.

Zobacz także: Kuchnia kaszubska. Śledzie, ruchanki i niezły szwindel [przepisy]

Nasz region oferuje wszelkie możliwe wariacje dań rybnych. Chyba każdy słyszał o rybach marynowanych w przyprawach, wędzonych dymem zimnym i ciepłym w kominach oraz piecach, zasalanych w kamiennych garach czy solonych w zalewie w beczkach. Mamy jeszcze do wyboru ryby opiekane na tzw. placie (fajerkach kuchennych), zawijane w gazetę i pieczone na węgliszkach (żarze z węgla drzewnego), gotowane w wywarach z warzywami jako smak dla zupy, smażone w tłuszczu w różnych panierach z mąki, suchego chleba albo klasycznie w jaju i tartej bułce.

Sprawdź też: Przyślij swój przepis i wygraj telefon! [konkurs NaM]

W restauracji Kaszubski Młyn w Wierzchucinie, niedaleko Pucka, serwuje się głównie pstrąga z pobliskiej hodowli, flądrę, dorsza i sandacza. - Wszystko jest zawsze świeże i podawane zgodnie z lokalną tradycją, która stawia na proste przyprawy, takie jak pieprz i sól. Otaczają nas morze i las, dlatego korzystamy z tego bogactwa natury. Klienci zajadają się naszym dorszem z zasmażaną kapustą z grzybami. Doceniają także smak czerniny, zwanej też czarną polewką. Jest to kaszubska zupa z krwią kaczki – opowiada Katarzyna Zielińska, szefowa kuchni w Kaszubskim Młynie. - Sporą popularnością cieszą się także produkty mączne, takie jak pierogi. Podajemy je z gęsiną, kapustą i grzybami, a także z kaczką czy kaszanką. Jest też wersja z łososiem, serwowana na sosie śmietanowo-kurkowym. Z dań typowo mięsnych warto polecić mielony stek z kaczki z cebulą, smarowany jabłkiem z czerwoną kapustą i żurawiną – zaznacza.

Na brak turystów, pytających o kuchnię lokalną, nie może też narzekać Gościniec Kaszubski, mieszczący się w Kartuzach. Tutaj kulinarne triumfy święcą zwykły smażony w panierce dorsz, ale i zapiekany. - Podajemy też łososia z rusztu, solę w sosie koperkowym czy śledzie z cebulą, w śmietanie albo z jajkiem - wymienia Beata Radomska, szefowa kuchni w Gościńcu. - Każdy gość powinien również skosztować naszego rosołu z węgorza i zupy rybnej z kluseczkami - zaznacza. Z dań typowo regionalnych warto wymienić jeszcze plince, czyli placki ziemniaczane z gulaszem i polędwicę po kaszubsku z ziemniakami pieczonymi z bukietem surówek.

Będąc na Kaszubach, świetną propozycją na danie przed obiadem są polewki z ryb, niezwykle popularne w regionie. Nadają się na nie niewielkie rybki, takie jak płotki, okonki i karski. Kaszubskie zupy miały charakter pożywnych dań. Latem takie zupy wożono lub noszono w bańkach na pole dla ciężko pracujących przy żniwach. Ciekawostką jest, że gdy gospodynię było stać na dwa dania, to zupa była podawana odwrotnie niż teraz, czyli jako drugie danie

Możemy też spróbować zmierzyć się z tradycyjnym przepisem na mięso po kaszubsku, zwanym szmurowizną. Po prostu dusi się je, a nie smaży. Najpopularniejsze dania przyrządzone w ten sposób to szmurowana kaczka, gęś, wieprzowina, wołowina, żeberka czy dorsz, zwany na Kaszubach pomuchlem.


Przepisy na prażone jabłka z boczkiem w kaszubskim stylu (wg Anny Kotwickiej)

Potrzebujemy kilku jabłek, szczyptę cukru i kilka plasterków boczku. Na początku na rozgrzanej patelni musimy lekko podsmażyć boczek (możemy być parzony), a jabłka obrać i pokroić w drobne kawałeczki. Trzeba potem wrzucić poszatkowane jabłka na patelnię, pomieszać je z boczkiem i dolać trochę wody. Patelnię należy przykryć i tak na bardzo małym ogniu dusić naszą potrawę przez przynajmniej 10 minut, aż cała mieszanka stanie się miękka i konsystencją będzie przypominać dżem. Na końcu możemy dodać szczyptę cukru, a takie danie na gorąco dobrze jest zjeść z chlebem.

Przepis na gotowane pierogi z łososiem podane na sosie śmietanowo-kurkowym według Katarzyny Zielińskiej z restauracji Kaszubski Młyn

Będziemy potrzebować: mąki, masła, soli, czarnego pieprzu, oleju, śmietany 36 proc., fileta z łososia, kurek, bulionu, imbiru, papryczki chilli, czosnku, kopru, oliwy z oliwek, białego wina

Wykonanie:

Farsz: ściągnąć skórę z filetu z łososia, pokroić w kostkę, doprawić świeżym imbirem, papryczką chilli, czosnkiem, oliwą i solą. Piec w piekarniku w temperaturze 65 stopni od 25 do 30 min.

Ciasto na pierogi: będziemy potrzebować ciepłej wody, mąki, soli i oleju. Wszystkie składniki trzeba zmieszać i zagnieść ciasto.

Sos kurkowy: Podsmażyć cebulę pojkrojonę w kostkę na maśle, doprawić solą, dodać blanszowane kurki (zanurzone na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożone do zimnej wody), doprawić solą i czarnym pieprzem, podlać białym winem, zredukować, dodać śmietanę 36 proc., dodać bulionu, zredukować do konsystencji sosu. Na końcu musimy dodać dużą ilość kopru.

Według raportu PizzaPortal.pl, platformy internetowej, dzięki której można zamówić jedzenie z restauracji w całym kraju, najbliższa sercom Polaków jest kuchnia domowa. Na pierwsze danie najczęściej w ubiegłym roku zamawiano zupę pomidorową, rosół lub tradycyjny żurek z jajkiem. Drugie danie musiało być mięsne: najczęściej wybierano kotleta z piersi kurczaka, schabowego oraz de volaille'a, który wyprzedził mielonego. Jeśli chodzi o dodatki do mięsa, to można zauważyć odstępstwo od tradycji, ponieważ najchętniej zamawiano frytki, na drugim miejscu znalazły się ziemniaki z wody, a na trzecim kopytka.
Przepisy znajdziecie na [a]kulinarnie.naszemiasto.pl;kulinarnie.naszemiasto.pl[/a], a restauracje serwujące m. in. kuchnię regionalną na PizzaPortal.pl.

Zobacz także: Sekret naleśników Bożeny Dykiel

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3