Kapusta z boczkiem
(po kaszubsku: szmurowónô kapusta ze szperkama)
1 kg kiszonej kapusty * 2 cebule * 30 dag wędzonego boczku * liść laurowy * 3 ziarna ziela angielskiego * pieprz * sól
Kapustę wypłukać z nadmiaru kwasu, pokroić, ugotować. Boczek i cebulę pokroić, podsmażyć, dodać kapustę. Wymieszać, dodać przyprawy i dusić około 40 min.
Kapusta z koperkiem
1 średniej wielkości kapusta * 10 dag słoniny lub 2 łyżki smalcu * 3-4 łyżki octu winnego * 4 łyżki kopru zielonego * cukier * sól
Kapustę poszatkować, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić. Słoninę pokroić i stopić, dodać kapustę i dusić do miękkości. Zakwasić octem, dodać przyprawy do smaku (smak kapusty powinien być słodko-kwaśny), zagotować. Dodać posiekany koper.
Kotlety z ziemniaków i kapusty
1 1/2 kg ugotowanych ziemniaków * 1/2 kg białej kapusty * 2 cebule * 3 jaja * 3 łyżki mąki * tarta bułka * olej * pieprz * sól
Ziemniaki zemleć. Kapustę ugotować, zemleć, lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Masy połączyć, dodać 2 jaja, mąkę, podsmażoną cebulę, sól i pieprz, wymieszać. Formować kotleciki, panierować w jajku i tartej bułce. Smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym i surówkami.
Krokiety z kapustą
Ciasto: 1 szklanka mąki * ok. 2 szklanki wody * 2 jaja * sól * 3-4 łyżki oleju
Farsz: 1 kg kapusty kiszonej * 10 dag suszonych grzybów * 1 cebula * 4 łyżki smalcu * 2 jaja * tarta bułka * olej * pieprz * sól
Ciasto: wszystkie składniki zmiksować i zrobić ciasto naleśnikowe o płynnej konsystencji. Smażyć cienkie naleśniki.
Farsz: cebulę i kapustę drobno pokroić, podusić na smalcu. Namoczone, ugotowane, pokrojone grzyby wymieszać z kapustą, dodać sól, pieprz do smaku. Farsz nałożyć na naleśniki, zwinąć w rulon lub w kopertę. Panierować w jajku i tartej bułce. Zapiekać w piekarniku lub smażyć.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?