Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy z kapusty

(ij)
Kapusta z boczkiem (po kaszubsku: szmurowónô kapusta ze szperkama) 1 kg kiszonej kapusty * 2 cebule * 30 dag wędzonego boczku * liść laurowy * 3 ziarna ziela angielskiego * pieprz * sól Kapustę wypłukać z ...

Kapusta z boczkiem

(po kaszubsku: szmurowónô kapusta ze szperkama)
1 kg kiszonej kapusty * 2 cebule * 30 dag wędzonego boczku * liść laurowy * 3 ziarna ziela angielskiego * pieprz * sól

Kapustę wypłukać z nadmiaru kwasu, pokroić, ugotować. Boczek i cebulę pokroić, podsmażyć, dodać kapustę. Wymieszać, dodać przyprawy i dusić około 40 min.

Kapusta z koperkiem

1 średniej wielkości kapusta * 10 dag słoniny lub 2 łyżki smalcu * 3-4 łyżki octu winnego * 4 łyżki kopru zielonego * cukier * sól

Kapustę poszatkować, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić. Słoninę pokroić i stopić, dodać kapustę i dusić do miękkości. Zakwasić octem, dodać przyprawy do smaku (smak kapusty powinien być słodko-kwaśny), zagotować. Dodać posiekany koper.

Kotlety z ziemniaków i kapusty

1 1/2 kg ugotowanych ziemniaków * 1/2 kg białej kapusty * 2 cebule * 3 jaja * 3 łyżki mąki * tarta bułka * olej * pieprz * sól

Ziemniaki zemleć. Kapustę ugotować, zemleć, lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Masy połączyć, dodać 2 jaja, mąkę, podsmażoną cebulę, sól i pieprz, wymieszać. Formować kotleciki, panierować w jajku i tartej bułce. Smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym i surówkami.

Krokiety z kapustą

Ciasto: 1 szklanka mąki * ok. 2 szklanki wody * 2 jaja * sól * 3-4 łyżki oleju
Farsz: 1 kg kapusty kiszonej * 10 dag suszonych grzybów * 1 cebula * 4 łyżki smalcu * 2 jaja * tarta bułka * olej * pieprz * sól

Ciasto: wszystkie składniki zmiksować i zrobić ciasto naleśnikowe o płynnej konsystencji. Smażyć cienkie naleśniki.
Farsz: cebulę i kapustę drobno pokroić, podusić na smalcu. Namoczone, ugotowane, pokrojone grzyby wymieszać z kapustą, dodać sól, pieprz do smaku. Farsz nałożyć na naleśniki, zwinąć w rulon lub w kopertę. Panierować w jajku i tartej bułce. Zapiekać w piekarniku lub smażyć.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto