Programy automatyczne do pieczenia w piekarniku

Materiał powstał we współpracy z marką Electrolux
Kupując nowy piekarnik, warto dobrze przeanalizować możliwości sprzętu. Czasy, gdy piekarnik posiadał jedynie podstawowe funkcje dawno mamy za sobą. Sprzęt nowej generacji pozwala przygotować w domu potrawy, które niczym nie różnią się od dań serwowanych w restauracjach. Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Podpowiadamy!

Piekarniki parowe - do czego służą?

Piekarniki parowe coraz częściej pojawiają się w domach Polaków. Nic dziwnego. To jakościowy sprzęt, który poza klasycznymi funkcjami jak termoobieg, funkcja grillowania czy rozmrażania produktów, daje także możliwość gotowania oraz pieczenia na parze. Dzięki temu w piekarniku można przygotować zdrowe potrawy pełne witamin i wartości odżywczych. Zadowoli to więc nie tylko osoby będące na diecie, ale także i fanów pysznych potraw. Dzięki parze każda potrawa jest soczysta i wyjątkowa w smaku. Wiele osób dziwi jednak połączenie piekarnika i możliwości korzystania z pary. Jak więc właściwie działają nowoczesne piekarniki parowe? Wiele zależy od typu produktu.

Automatycznie ustawienia pary i inne przydatne programy

Większość piekarników parowych marki Electrolux posiada niezwykle przydatną funkcję Steamify®. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z piekarnikami parowymi, a także dla tych, którzy nie chcą poświęcać zbyt dużo czasu na manualne ustawienia. W przypadku funkcji Steamify®, jedyne co trzeba zrobić samodzielnie to ustawić temperaturę, w jakiej przygotowywana ma być potrawa. Reszta ustawień, m.in. czas pieczenia czy ilość pary, zostanie dostosowana automatycznie. Dzięki tej funkcji pieczenia na parze staje się dziecinnie proste i bardzo intuicyjne.

Piekarniki z funkcją pary

Na rynku znaleźć można jeszcze jeden rodzaj piekarników, czyli piekarniki z funkcją pary. Tutaj należy zachować pewną czujność. Wiele osób myli ten sprzęt z piekarnikami parowymi, jednak trzeba wiedzieć, że są to dwa zupełnie inne urządzenia. Piekarniki parowe dają możliwość pieczenia i gotowania na parze. Z kolei piekarniki z funkcją pary pozwalają jedynie na pieczenie na parze, zwykle tylko ciast i chleba. To zwykle również nieco tańsze produkty. Osoby, którym zależy jedynie na pieczeniu na parze, z powodzeniem mogą rozważyć tego typu urządzenia.

Nie tylko popularny termoobieg, czyli SousVide w piekarniku

Warto wybrać również urządzenie, które posiada funkcję SousVide. To nowoczesny sposób przygotowywania potraw za pomocą kąpieli wodnej w torebkach próżniowych. Dzięki temu do dań nie trzeba dodawać ani odrobiny tłuszczu. Mimo tego są pyszne i miękkie w środku. Metoda SousVide wykorzystuje stałą, niską oraz kontrolowaną temperaturę, z dokładnością do 1 st C. Osiągnięcie tak dobrych warunków pieczenia jest w innych — tradycyjnych — piekarnikach niemożliwe. Podobny efekt uzyskać można jedynie w profesjonalnych urządzeniach gastronomicznych.

Termosonda - co to jest?

Przydatnym dodatkiem w piekarnikach jest także termosonda. Monitoruje ona temperaturę wewnątrz potrawy i dopasowuje do niej ustawienia sprzętu. Gdy urządzenie uzna, że danie jest gotowe, piekarnik wyłączy się automatycznie. Termosonda sprawia, że nie trzeba już dłużej martwić się o to, czy mięso lub ciasto nie będą surowe w środku lub tez zbyt mocno spieczone. To jednak nie tylko wygodne, ale także i oszczędne rozwiązanie. Dzięki termosondzie można bowiem skrócić czas pieczenia nawet o kilkanaście minut. Krótsze pieczenie to z kolei niższe rachunki za prąd. Innym sposobem na mniejszy pobór prądu jest wykorzystanie ciepła resztkowego. Co to oznacza? Na około 10 minut przed zakończeniem pieczeni, warto wyłączyć już piekarnik. Potrawa może pozostać w środku i wykorzystać to, że sprzęt wciąż jest ciepły.

Jaki piekarnik kupić?

Przede wszystkim warto wybierać piekarniki z programami automatycznymi. Bardzo ciekawym produktem jest piekarnik parowy SteamPro 900 z kamerą. To sprzęt nowej generacji od marki Electrolux. Piekarnik posiada zarówno funkcję Steamify®, jak i termosondę czy wspomnianą wyżej możliwość przygotowania dań metodą SousVide. Przydatnym dodatkiem jest także kamerą, którą dzięki Wi-Fi można na żywo podglądać pieczoną potrawę. Kamera pozwala także śledzić postęp pieczenia na ekranie telefonu, bez konieczności otwierania drzwi. To bardzo istotne, ponieważ częste otwieranie drzwi w piekarniku obniża temperaturę wewnątrz i skutkuje większym poborem prądu. Kamera pozwala niemal całkowicie temu zapobiec. Uzupełnieniem kamery jest specjalna aplikacja na smartfony MyElectrolux. Można w niej nie tylko regulować czas i temperaturę pieczenia (nawet z pozycji wygodnego fotela!), ale także skorzystać z wielu smacznych przepisów i inspiracji. Korzystanie z piekarnika jeszcze nigdy nie było tak proste i wygodne. To nowoczesny sprzęt na miarę XXI wieku, który zadowoli nawet najbardziej wybredne osoby.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto