Na sporą blachę ciasta potrzebujemy:
3 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
szczyptę soli
1 szklankę maślanki
1/2 szklanki oleju roślinnego
3 jajka
oraz kruszonkę:
2/3 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki cukru
100 g masła (zimnego)
pół łyżeczki cynamonu, jeśli lubimy cynamon.
Do tego potrzebne nam będą owoce - 2-3 brzoskwinie albo jabłka pokrojone na plasterki, mogą być śliwki pokrojone na ćwiartki, morele, można dodać kilka jeżyn albo malin. Wszystko zależy od nas i zawartości naszej spiżarki.
Przygotowujemy dużą prostokątną blachę (20/30 cm albo podobną). Wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszamy suche składniki, w drugiej misce mokre. Łączymy razem i mieszamy chwilę - to bardzo ważne, by nie mieszać za bardzo. Ciasto będzie miało grudki -i świetnie, dzięki temu uzyskamy taką prawie drożdżową strukturę ciasta.
Przekładamy ciasto do blachy, układamy owoce. Mieszamy składniki kruszonki, posypujemy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Ustawiamy temperaturę na 160 stopni z termoobiegiem. Nie zaglądamy do ciasta, dajemy mu spokojnie pracować. Po 45 minutach sprawdzamy, czy jest pięknie upieczone, jeśli nie, dajemy mu jeszcze kilka minut. Dla efektu delikatnie przyprószamy cukrem pudrem.
Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?