Przekąski do wina. Co przygotować na imprezę? TOP 7 sprawdzonych i prostych przepisów

maw
Sprawdzone przepisy na przekąski do wina Marzena Duda, zaciszekuchenne.blogspot.com
Co podać do wina? Jakie przekąski przygotować na imprezę? Czym zaskoczyć naszych gości? Zapytaliśmy o to zielonogórzankę Marzenę Dudę, miłośniczkę dobrej, smacznej i oryginalnej kuchni, która od kilku lat prowadzi bloga kulinarnego "Zacisze Kuchenne". Na stole nie może zabraknąć m.in. kawioru z bakłażana czy crostini z figą i owczym serem.

Przystawki do wina. Sprawdzone przepisy Marzeny Dudy, autorki bloga www.zacichekuchenne.blogspot.com

Tarty z bakłażanem na spodzie z pumpernikla

Składniki:

  • na spody:
  • 200 g pumpernikla
  • 50 g masła
  • woda

nadzienie i polewa:

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (można użyć świeżych pomidorów lub z puszki)
  • płatki chilli wg uznania
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • wody
  • sól, pieprz, cukier
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • ser jaki jest pod ręką ( tu camembert)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pumpernikiel wrzucić do blendera i zmiksować.
  2. Dodać masło i stopniowo wodę - do uzyskania spójnego ciasta.
  3. Wyłożyć na 4 foremki do tarty (średnica 12-15 cm).
  4. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
  5. Bakłażana pokroić na plastry, posolić i odstawić na 20 minut.
  6. Następnie wypłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  7. Pokroić w paski i podsmażyć na oliwie. Odstawić.
  8. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać bakłażana.
  9. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać przecier i płatki chilli do pozostałych warzyw.
  10. Podlać odrobiną wody. Na koniec wrzucić bazylię.
  11. Wyłożyć farsz na podpieczone spody.
  12. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na wierzch.
  13. Ułożyć na górze kilka plasterków sera.
  14. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia.

Sprawdź również:10 mitów na temat wina, które wszyscy powtarzamy

Quiche prowansalski

Składniki:
Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Farsz :

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • oliwa
  • 2 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem.
  2. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
  3. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
  4. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 godziny. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go do sucha.
  5. Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, cukinię i bakłażana pokrojone w plastry i paprykę pozbawioną nasion również w plastry.
  6. Dodać przyprawy i tymianek.
  7. Chwilę poddusić, aż zmiękną.
  8. Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie podsmażone warzywa.
  9. Do śmietany dodać jajka, przyprawy i natkę pietruszki.
  10. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz.
  11. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.

Pâté wegetariańskie

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy zielonej
  • 100 g obgotowanych grzybów (ja dałam podgrzybki; w przepisie są pieczarki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • po 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu i tymianku
  • 2 łyżki świeżej szałwii
  • 2 łyżki koniaku lub brandy (ja dodałam nalewki aroniowej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Soczewicę przepłukać i ugotować w podwójnej ilości wody do miękkości (około 20 minut).
  2. Rozgrzać oliwę i masło.
  3. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć często mieszając, aż cebula staje się szklista, 5 do 6 minut.
  4. Dodać grzyby i smażyć, mieszając od czasu do czasu około 10 minut.
  5. Połączyć całość z gotowaną soczewicą, sokiem z cytryny, sosem sojowym.
  6. Dodać posiekane zioła, alkohol, i pozostałe przyprawy.
  7. Wszystko przestudzić i zmiksować blenderem, doprawić.
  8. Przełożyć na naczynek i schłodzić w lodówce.
  9. Podawać na grzankach, krakersach, świeżym pieczywie skropionym oliwą i ziołami. Można podać z konfiturą cebulową lub ogórkami małosolnymi.
CO PASUJE DO WINA?
  • produkty neutralne w smaku
  • sery
  • warzywa
  • zioła
  • kwaśne smaki
  • szparagi
  • tłuste potrawy
  • owoce morza
  • jagnięcina
  • cielęcina
  • wieprzowina
  • wołowina

Crostini z figą i owczym serem

Składniki:

  • kilka kromek ciabaty
  • 1-2 figi świeże
  • kilka plastrów rolady owczej lub koziej
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • winegret balsamiczny

Przygotowanie:

  1. Pieczywo skropić oliwą z dodatkiem soli i pieprzu, zapiec w piekarniku do zrumienienia.
  2. Położyć ser, na to kawałki figi.
  3. Skropić kanapkę winegretem balsamicznym.

Kawior z bakłażana

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • pół pęczka natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 godziny.
  2. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go d sucha.
  3. Posmarować plastry oliwą z oliwek i podpiec do miękkości w piekarniku, w 180 stop. C.
  4. Następnie pokroić w drobną kosteczkę lub zblendować dodając oliwę, sok z cytryny dla smaku i przyprawy.
  5. Na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
  6. Schłodzić w lodówce.

Tostadas

Składniki:

  • gotowe placki tortilli
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego ( ja użyłam mieszanego)
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g dyni pokrojonej w kostkę
  • kartonik pomidorów
  • 1 papryka wędzona chipolte
  • papryka słodka, papryka chilli (po łyżeczce)
  • kmin rzymski, oregano (po łyżeczce)
  • sól, cukier
  • olej kukurydziany
  • 1-2 łyżki śmietany
  • kilka listków sałaty lodowej

guacamole:

  • 1-2 avocado
  • 1 pomidor
  • sok z limonki lub cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula czerwona
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • sól, pierz

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone podsmażyć na łyżce oleju.
  2. Dodać przyprawy, wyciśnięty czosnek, pomidory, wodę.
  3. Poddusić 15 minut. Odcedzić fasolę i dodać do mięsa.
  4. Na 1 łyżeczce oleju podsmażyć chwilę dynię, dorzucić do sosu.
  5. Doprawić do smaku solą i cukrem, ewentualnie podlać wodą.
  6. Avocado obrać i rozetrzeć widelcem, dodać pomidora pokrojonego w kosteczkę.
  7. Wcześniej należy zdjąć z niego skórkę i wypestkować.
  8. Wymieszać wszystko z cebulką, sokiem z limonki i czosnkiem.
  9. Rozrzedzić śmietaną, gdy jest za gęste.
  10. Z tortilli wyciąć koła o średnicy 5-6 cm, skropić olejem.
  11. Wstawić na chwilę do piekarnika i zapiekać w temp. 180 stopni C, aby były chrupiące, do lekkiego zrumienienia.
  12. Placuszki tortilli smarować guacamole, na to masę mięsną, kawałki sałaty i przyozdobić kleksem śmietany.
  13. Podawać od razu, albo każdy sam może sobie nakładać sosy i dodatki.

Grzanki z jarmużem

Składniki:

  • bagietka
  • 2- 3 garście liści jarmużu
  • świeża papryczka chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 suszone pomidory
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • ser pleśniowy (u mnie żółty lazur)
  • sól, biały pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażyć posiekaną papryczkę, pomidory i czosnek.
  2. Dodać porwane liście jarmużu. Przyprawić.
  3. Podlać śmietaną i ewentualnie wodą.
  4. Dusić, aż jarmuż zmięknie.
  5. Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki, każdą część przekroić wzdłuż i wydrążyć, żeby pozbyć się środka.
  6. Skropić oliwą, rozłożyć podduszony jarmuż.
  7. Na wierzchu ułożyć plasterki sera.
  8. Zapiekać w gorącym piekarniku do zrumienienia.

POLSKA TOSKANIA - zobacz film i przewodnik interaktywny po lubuskiej krainie wina i wrażeń.

Poznaj z nami polską Toskanię! Zabierzemy Cię w podróż pięcioma szlakami: pasji, cierpliwości, spełnienia, dumy i tradycji.

Przewodnik interaktywny po polskiej Toskanii

Wideo

Materiał oryginalny: Przekąski do wina. Co przygotować na imprezę? TOP 7 sprawdzonych i prostych przepisów - Plus Gazeta Lubuska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3