Przekąski z polskich warzyw - najlepsze na upalne dni

Akcja specjalna Temat tygodnia: Dzień polskiej żywności
123rf
Organizujesz rodzinne spotkanie, grilla z przyjaciółmi? Na jakie przekąski warto postawić? Powinny być ładne, szybkie w przygotowaniu i co ważne – dla wszystkich! Jak więc przygotować szybkie dania tak, żeby wyglądały atrakcyjnie, były zdrowe i smaczne? Wybierz polskie warzywa - doskonałe o tej porze roku.

Po pierwsze - ładne!

Nie bez powodu mówi się, że je się oczami. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i wspiąć się na wyżyny kreatywności tak, aby przygotowane przekąski wyglądały na naszym stole po prostu atrakcyjnie. Każde jedzenie bowiem bardziej smakuje, gdy "ładnie" wygląda. Aby tak się stało, wystarczy użyć kolorowych składników i umiejętnie przyozdobić, poukładać i zaserwować jedzenie.

- Namawiam, żeby podczas serwowania przekąsek rezygnować z plastikowych talerzy i półmisków! Nie są ani ładne, ani ekologiczne. Dobrym pomysłem na zaserwowanie jedzenia, i co ważne – w duchu "zero waste”, będą na przykład grube, drewniane deski, których na co dzień używamy do krojenia – mówi Grzegorz Kozieł, ekspert firmy Zwieger. – Można też oczywiście zaopatrzyć się w deski przeznaczone stricte do serwowania.

Po drugie - szybkie!

Gości można zaskoczyć przekąską ze świeżych warzyw. Pokrojone w zgrabne słupki marchewki lub kawałki selera maczane w jogurcie – lekko doprawionym solą, pieprzem i świeżymi ziołami, staną się idealnymi towarzyszami wieczornych rozmów. W tym roku na stole z przekąskami muszą znaleźć się też kiszonki! Dlaczego? Ponieważ są prawdziwą skarbnicą witamin oraz minerałów i można je podać na naprawdę wiele sposobów. Nie ograniczajmy się jednak tylko do ogórków.

W sklepach ze zdrową żywnością, można kupić prawdziwe zakiszone cuda. Poczynając od kapusty, na rzodkiewce, czosnku czy nawet na śliwkach i jabłkach kończąc. Kiszonki są kolorowe i wymagają tylko jednej czynności – wyjęcia ze słoika do ładnego naczynia. Oczywiście produkty można zakisić samemu, jednak wymaga to dyscypliny – kiszenie warzyw i owoców trwa od kilku do kilkunastu dni.

A’la Italia

Interesującym i zdrowym daniem, które warto zaproponować gościom, jest carpaccio z polskiego buraka. Sekretem tej tradycyjnej w składzie, acz awangardowej w wyglądzie i nazwie potrawy jest cienkość pokrojonych plastrów pieczonego buraka.

Jak radzi ekspert: Idealnie nadaje się do tego długi i ostry nóż, który pozwoli łatwo i szybko pokroić buraka w cienkie plastry. Do tego wystarczy jeszcze garść świeżej rukoli, włoskich orzechów i w palcach roztartego koziego sera twarogowego, a także sól, świeżo zmielony pieprz, odrobina oliwy oraz soku z cytryny. Gwarantujemy, że to właśnie ta potrawa zniknie ze stołu w pierwszej kolejności. Dobra rada? Przygotujecie jej dwa, a nawet trzy talerze!

Partnerzy:
Cafe Ina
ul. Kołobrzeska 42D/96
80-394 Gdańsk
[email protected]
tel. 885 423 338
cafeina.eu

Fungopol Sp. z o.o. Sp.k.
ul. Chełmowska 17 89-632 Brusy
52 398 33 55
[email protected]
sklep.fungopol.pl

Gospodarstwo Ogrodniczo-Rolne Sławomir Borowiak
tel.: 697-289-385
Gdańsk, Bazar Natury (czwartki i soboty)
Gdynia, Jadłostajnia Kolibki (soboty)
e-mail: [email protected]
Facebook:Zielone Odżywianie

SMAKOSZEWO.PL
tel: 790-389-569
[email protected]
smakoszewo.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto