Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Pyszny domowy chleb
Składniki:
500 g mąki pszennej (plus, wedle upodobań, 3/4 szklanki mąki żytniej)
5 dkg świeżych drożdży
łyżeczka cukru
2-3 łyżeczki soli
ziarna wedle upodobań: dynia, słonecznik, mak
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy zaczyn. Do miski wlewamy szklankę letniej wody, ok. 250-300 ml. Następnie dodajemy do niej pokruszone drożdże, cukier i dwie łyżki mąki pszennej. Składniki rozcieramy tak długo, aż dokładnie się połączą. Odstawiamy je w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, by drożdże wyrosły. W tym czasie do drugiej miski wsypujemy mąkę (razem pszenną i żytnią), mieszamy je ze sobą i dodajemy sól. Kiedy nasze drożdże urosną, dodajemy je do miski z mąką. Dolewamy również odrobinę wody. To jest ten moment, kiedy możemy dodać ulubione ziarna.
Powstałą masę ugniatamy i gdy już uformujemy ją w kulkę, wtedy znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. godziny). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przygotowaną foremkę smarujemy olejem i wkładamy do niej ciasto. Wierzch możemy ponacinać, posypać mąką lub makiem. Tak przy-gotowany chlebek wkładamy do piekarnika na godzinę.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?