3 z 16
Poprzednie
Następne
Przepisy na dania z owocami sezonowymi. Do czego można wykorzystać wiśnie, jagody, truskawki czy rabarbar? Sprawdź przykładowe receptury!
KISIEL Z OWOCÓW SEZONOWYCHSkładniki: - 3 szklanki owoców sezonowych (u nas po równo agrest, czerwona i czarna porzeczka i maliny) - 2 szklanki wody - 2 łyżki cukru (możecie również kisiel posłodzić ksylitolem) - 5 łyżeczek czubatych mąki ziemniaczanej Jak go przyrządzić? 1. Owoce dokładnie umyj i obierz. 2. Owoce bez ogonków pokrój na połówki. 3. Wszystkie owoce wrzuć do garnka, zalej zimną wodą i gotuj przez około 5 – 7 minut od momentu wrzenia. 4. Do niewielkiej ilości zimnej wody wsyp mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj i wlej do gotujących się owoców. Cały czas mieszaj. 5. Z ognia zdejmij dopiero, gdy stężeje. 6. Można podawać go z gęstym jogurtem naturalnym i listkami świeżej mięty.