18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na święta najlepszych pomorskich kucharzy! - część druga

redakcja
Poleca Monika Doniec z Bistro&Cafe Wyjątkowe Smaki w Pruszczu Gd., Najlepszy Kucharz Powiatu Gdańskiego

Składniki:
450 g szpinaku siekanego, 
1,5 łyżki mąki tortowej, 
4 jajka, 
łyżka masła, 
kumin (kmin rzymski), 
kolendra, 
gałka muszkatołowa, 
sól, pieprz, czosnek, 
parmezan, 
200 g łososia wędzonego na zimno (plastry), 
1,5 serka śmietankowego Almette/ Philadelphia, chrzan 1-2 łyżeczki 

Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek - żółtka łączymy z mąką, białka ubijamy na sztywną pianę. Rozmrażamy szpinak, odsączamy go i przyprawiamy do smaku. Łączymy z masą z mąki i żółtek. Wszystko delikatnie łączymy z ubitą pianą. 

Blaszkę z piekarnika 44x44 cm wykładamy papierem, smarujemy oliwą i wykładamy na nią masę - tak, aby piana nie opadła. Posypujemy odrobiną parmezanu i wstawiamy do piekarnika (170 stopni 15-20 min). Drugi arkusz papieru przykładamy do upieczonego ciasta i odwracamy na nowy papier. Ściągamy papier ze spodu ciasta, czekamy, aż odparuje i smarujemy serkiem z chrzanem. Od boków ciasta układamy plastry łososia po szerokości ciasta na 10-15 cm do środka rolady.

Zwijamy od strony z łososiem. Roladę przekładamy w folię aluminiową i wkładamy na noc do lodówki. Kroimy ukośnie na półmisek. Podajemy z cytryną.
Poleca Monika Doniec z Bistro&Cafe Wyjątkowe Smaki w Pruszczu Gd., Najlepszy Kucharz Powiatu Gdańskiego Składniki: 450 g szpinaku siekanego, 1,5 łyżki mąki tortowej, 4 jajka, łyżka masła, kumin (kmin rzymski), kolendra, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, czosnek, parmezan, 200 g łososia wędzonego na zimno (plastry), 1,5 serka śmietankowego Almette/ Philadelphia, chrzan 1-2 łyżeczki Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek - żółtka łączymy z mąką, białka ubijamy na sztywną pianę. Rozmrażamy szpinak, odsączamy go i przyprawiamy do smaku. Łączymy z masą z mąki i żółtek. Wszystko delikatnie łączymy z ubitą pianą. Blaszkę z piekarnika 44x44 cm wykładamy papierem, smarujemy oliwą i wykładamy na nią masę - tak, aby piana nie opadła. Posypujemy odrobiną parmezanu i wstawiamy do piekarnika (170 stopni 15-20 min). Drugi arkusz papieru przykładamy do upieczonego ciasta i odwracamy na nowy papier. Ściągamy papier ze spodu ciasta, czekamy, aż odparuje i smarujemy serkiem z chrzanem. Od boków ciasta układamy plastry łososia po szerokości ciasta na 10-15 cm do środka rolady. Zwijamy od strony z łososiem. Roladę przekładamy w folię aluminiową i wkładamy na noc do lodówki. Kroimy ukośnie na półmisek. Podajemy z cytryną.
Polecamy świąteczne przepisy! Dania kucharzy Smakosz 2013. Zwycięzcy naszego plebiscytu zdradzają naszym Czytelnikom tajniki swojej kuchni. Oto druga część naszego zestawienia.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto