18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na święta najlepszych pomorskich kucharzy! - część druga

redakcja
Poleca Monika Doniec z Bistro&Cafe Wyjątkowe Smaki w Pruszczu Gd., Najlepszy Kucharz Powiatu Gdańskiego

Składniki:
450 g szpinaku siekanego, 
1,5 łyżki mąki tortowej, 
4 jajka, 
łyżka masła, 
kumin (kmin rzymski), 
kolendra, 
gałka muszkatołowa, 
sól, pieprz, czosnek, 
parmezan, 
200 g łososia wędzonego na zimno (plastry), 
1,5 serka śmietankowego Almette/ Philadelphia, chrzan 1-2 łyżeczki 

Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek - żółtka łączymy z mąką, białka ubijamy na sztywną pianę. Rozmrażamy szpinak, odsączamy go i przyprawiamy do smaku. Łączymy z masą z mąki i żółtek. Wszystko delikatnie łączymy z ubitą pianą. 

Blaszkę z piekarnika 44x44 cm wykładamy papierem, smarujemy oliwą i wykładamy na nią masę - tak, aby piana nie opadła. Posypujemy odrobiną parmezanu i wstawiamy do piekarnika (170 stopni 15-20 min). Drugi arkusz papieru przykładamy do upieczonego ciasta i odwracamy na nowy papier. Ściągamy papier ze spodu ciasta, czekamy, aż odparuje i smarujemy serkiem z chrzanem. Od boków ciasta układamy plastry łososia po szerokości ciasta na 10-15 cm do środka rolady.

Zwijamy od strony z łososiem. Roladę przekładamy w folię aluminiową i wkładamy na noc do lodówki. Kroimy ukośnie na półmisek. Podajemy z cytryną.
Poleca Monika Doniec z Bistro&Cafe Wyjątkowe Smaki w Pruszczu Gd., Najlepszy Kucharz Powiatu Gdańskiego Składniki: 450 g szpinaku siekanego, 1,5 łyżki mąki tortowej, 4 jajka, łyżka masła, kumin (kmin rzymski), kolendra, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, czosnek, parmezan, 200 g łososia wędzonego na zimno (plastry), 1,5 serka śmietankowego Almette/ Philadelphia, chrzan 1-2 łyżeczki Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek - żółtka łączymy z mąką, białka ubijamy na sztywną pianę. Rozmrażamy szpinak, odsączamy go i przyprawiamy do smaku. Łączymy z masą z mąki i żółtek. Wszystko delikatnie łączymy z ubitą pianą. Blaszkę z piekarnika 44x44 cm wykładamy papierem, smarujemy oliwą i wykładamy na nią masę - tak, aby piana nie opadła. Posypujemy odrobiną parmezanu i wstawiamy do piekarnika (170 stopni 15-20 min). Drugi arkusz papieru przykładamy do upieczonego ciasta i odwracamy na nowy papier. Ściągamy papier ze spodu ciasta, czekamy, aż odparuje i smarujemy serkiem z chrzanem. Od boków ciasta układamy plastry łososia po szerokości ciasta na 10-15 cm do środka rolady. Zwijamy od strony z łososiem. Roladę przekładamy w folię aluminiową i wkładamy na noc do lodówki. Kroimy ukośnie na półmisek. Podajemy z cytryną.
Polecamy świąteczne przepisy! Dania kucharzy Smakosz 2013. Zwycięzcy naszego plebiscytu zdradzają naszym Czytelnikom tajniki swojej kuchni. Oto druga część naszego zestawienia.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto