Przepisy na święta najlepszych pomorskich kucharzy! - część druga
Tatar z łososia
Poleca Mariusz Buczkowski z restauracji A Kuku we Władysławowie, Najlepszy Kucharz Powiatu Puckiego Składniki: niewielki kawałek surowego łososia cebula ogórek kiszony 1 żółtko oliwa z oliwek przyprawa maggi sól i pieprz do smaku Wykonanie: Rybę należy obrać ze skóry i oczyścić z ości. Następnie siekamy ją bardzo drobno. Cebulę oraz ogórka kroimy na bardzo drobne kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. - Warto zostawić odrobinę cebulki i ogórka do dekoracji na talerzyku - radzi Mariusz Buczkowski. Do łososiowej masy dolewamy odrobinę oliwy oraz żółtko. Można dodać kilka kropel przyprawy maggi. Wszystko wymieszać dokładnie, dodać sól i pieprz do smaku. - Całość musi tworzyć gęstą, niemal jednolitą masę - podpowiada kucharz. Rybę układamy na talerzyku i dekorujemy drobno posiekaną cebulką i ogórkiem. Można dodać gałązkę koperku. - Danie to z pewnością może być ozdobą naszego wigilijnego stołu - zapewnia Mariusz Buczkowski. - Życzę wszystkim smacznego. (R.K.)