18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Przepisy pań z kół gospodyń wiejskich - zupy, sosy, pierogi, sałatki

BW
Pierogi z fasolą i ziemniakami

Poleca Elżbieta Sakowiec z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie

Składniki
500 g fasoli
500 g ziemniaków
2 jajka
2 duże cebule
1 kg mąki
2 łyżki oleju
szklanka ciepłej wody
sól, pieprz, majeranek

Wykonanie 
Przygotowanie farszu rozpoczynamy od ugotowania  fasoli i ziemniaków - gotujemy je osobno w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie na patelni szklimy cebulę. Całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, następnie łączymy ze sobą, dodajemy  jajko, mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. 

Gdy farsz jest gotowy, możemy przejść do przygotowania ciasta. W tym celu do kilograma mąki dodajemy  jajko, 2 łyżki oleju i szklankę ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się porowate. Następnie dzielimy je na części, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Do środka okrągłych kawałków ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi w kształt pierogów. Gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. 
 
Przed podaniem  kładziemy na nie podsmażoną cebulkę. Można także podsmażyć pierogi delikatnie na patelni.
Pierogi z fasolą i ziemniakami Poleca Elżbieta Sakowiec z Koła Gospodyń Wiejskich w Łapinie Składniki 500 g fasoli 500 g ziemniaków 2 jajka 2 duże cebule 1 kg mąki 2 łyżki oleju szklanka ciepłej wody sól, pieprz, majeranek Wykonanie Przygotowanie farszu rozpoczynamy od ugotowania fasoli i ziemniaków - gotujemy je osobno w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie na patelni szklimy cebulę. Całość przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, następnie łączymy ze sobą, dodajemy jajko, mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Gdy farsz jest gotowy, możemy przejść do przygotowania ciasta. W tym celu do kilograma mąki dodajemy jajko, 2 łyżki oleju i szklankę ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się porowate. Następnie dzielimy je na części, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Do środka okrągłych kawałków ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi w kształt pierogów. Gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem kładziemy na nie podsmażoną cebulkę. Można także podsmażyć pierogi delikatnie na patelni. B.Cirocki
Udostępnij:
Przedstawiamy wypróbowane przepisy na potrawy, które można przyrządzić na każdą okazję. Swoimi przepisami dzielą się panie z kół gospodyń wiejskich z woj. pomorskiego. Sprawdź jak zrobić pyszną zupę czy smakowite pierogi!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polscy strażacy znów w akcji. Pomogą Francuzom gasić pożary

Komentarze 13

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
krysia
takie kotlety są pyszne z sosem z suszonych grzybów! Mniam, Mniam !!!!
s
smutna refleksja
Po politechnice tyle płacą, chyba że masz wujka lub sponsora..
d
do Edy,..Klawo klawo...
matko boska...żeby jedzenie wyzwalało w ludziach taką agresję...to chyba typowo polskie zachowanie...
g
gość
Prosty szybki sos. U nas w Pomorskiem nie jada się suchych bulew, a taki sos do filetów z ryby czy schabowego jak znalazł.
f
farlla
następny prostak/prostaczka
f
farlla
rozumiem twoje trudności z abstrakcyjnym myśleniem ,może więc warto zainwestować w jakieś treningi,warsztaty rozwijające kreatywne rozumowanie
k
klawo klawo
Zawistna suka z ciebie typowa Polska katoliczka
G
Gość
Spieprzaj dziadu kogo to obchodzi nie to forum matołku
W
WRÓG GŁĄBÓW
Trzeba się było kształcić niedojdo życiowa !!!!! 1500 po podstawówce to i tak za dużo
F
FILIP
Nareszcie ciekawy temat na tej stronie www. Mam dość fochów pracowników szpitala i ciągłych z nim trudności oraz biadolenia na trudne czasy, Idą święta, więc świętujmy i uczmy tego innych. Brawo dla pań z kół gospodyń wiejskich, może wreszcie ktoś doceni ich pracowitość i mądrość życiową
E
Emeryt z Rumi
u nas w Rumi pierogi robi burmistrz E,ROGALA =KONCZAK tylko nie ze swoich pieniędzy ? a zupę gotuje z muchomorów ? i proszę tej zupy nie jeść / nasza burmistrz ma jad jak żmija ? ten fałszywy uśmiech ,to nas mieszkańców doprowadza do paranoi ? tam gdzie E.R.K. może się reklamować ,to ona jest szybka .tylko już nie długo będzie sprawa w sprawie sprzedania działek bez przetargu pod stację bęzynową ? to ona musi się przygotować , to co nam wiadomo to ten EFAS , będzie oskarżycielem posiłkowym > mają dwóch Adwokatów z MALBORKA ?? a sędziom jest pan Kachel z Wejherowa > muszę się do wiedzieć kiedy ta sprawa ruszy ?
g
gdynia
Jak się ma rodzinę, a pensja wynosi 1500 brutto, to trudno nie robić "postnej" wigilii.
E
Eda
Panie z Pomyj polecają coś co wygląda jak.....
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie