Podczas Wielkiego Postu wiele osób ogranicza spożywanie dań mięsnych i zastępuje je potrawami z kuchni wegańskiej lub wegetariańskiej. Jednak nasi rodzice i dziadkowie w tym okresie oprócz ryb, przygotowywali dania i wypieki na bazie drożdży.
Dziś prezentujemy tradycyjny przepis na chrupiące placki drożdżowe z jabłkami, które doskonale smakują z konfiturą, śmietaną, bądź cukrem pudrem.
Zaczyn
2 dag drożdży, 0,5 szklanki ciepłej wody/mleka, 1 łyżka cukru, około 3-4 łyżki mąki pszennej.
Do miski wkładamy pokruszone drożdże, cukier, mieszamy. Dodajemy mleko lub wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
Placki
2 szklanki mąki, 0,5 szklanki ciepłej wody/mleka, szczypta soli, 2 jajka, zaczyn, 1 średniej wielkości jabłko
Do miski wkładamy mąkę, pół szklanki wody lub mleka, sól, jajka i wcześniej przygotowany zaczyn.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (około 5 minut), aż powstaną pęcherzyki. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
W międzyczasie obieramy jabłko, usuwamy część, w której znajdują się pestki, kroimy w drobną kostkę. Kiedy ciasto wyrośnie, dodajemy do niego jabłko i delikatnie mieszamy. Placki smażymy z obu stron na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego.
Rada: Przed każdym nałożeniem porcji ciasta na patelnię, należy zanurzyć łyżkę w szklance wody, by ciasto dobrze od niej odchodziło.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?