W konkursie oprócz restauracji Mercato z gdańskiego hotelu Hilton (jedynej zakwalifikowanej z Pomorza), udział wzięło jedenaście innych, najbardziej prestiżowych lokali w kraju, m.in. restauracja Biała Gęś Magdy Gessler czy Concept 13, należąca do znanych krakowskich restauratorów i hotelarzy.
Restauracja z nad brzegu Motławy do konkursu zakwalifikowała się po raz pierwszy. Podobnie jak konkurencja, kucharze z Gdańska podczas ubiegłotygodniowej rywalizacji, zaprezentować musieli trzydaniowe menu, złożone z przystawki, dania głównego i deseru, na które po degustacji głosowali polscy krytycy kulinarni, na czele z Maciejem Nowakiem.
- Jury jednomyślnie zadecydowało o przyznaniu nagrody głównej restauracji Mercato za całokształt kulinarnych dokonań wieczoru - opowiada Monika Ugodowska z Hilton Gdańsk. - Autorskie menu szefów kuchni zyskało też największe uznanie blisko tysiąca obecnych gości. Wśród prawie 11 tysięcy zaserwowanych tego wieczoru dań, to właśnie ich propozycje zebrały najwięcej głosów publiczności - dodaje.
W kategorii "Przystawka" zwycięskim daniem Mercato było jajko z zielononóżki w barollo z kurkami, bekonem i pianką holendaise, natomiast w kategorii "Danie Główne" - zdekonstruowany Boef Stroganoff.
Jednocześnie restauracja Mercato, zdobywając jednego wieczoru więcej niż jedno pierwsze miejsce, wyrównała dotychczasowy rekord konkursu Wine&Food Noble Night, ustanowiony dwa lata temu przez warszawską restaurację Amber Room.
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?