Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Road Show Vegety na Pomorzu. Rozwiązanie konkursu z Vegetą

red.
Fot. materiał promocyjny
Na Pomorzu odbywa się Road Show Vegety, podczas, którego można poznać zasady zdrowego grillowania.

- Lato sprzyja zdrowej oraz lekkiej diecie. Zaczynamy zwracać większą uwagę na odpowiednią ilość witamin i składników odżywczych w każdej przygotowywanej potrawie - mówi Anna Wierzchowska dyrektor marketingu firmy Podravka. - Liczymy kalorie, by pozbyć się magazynowanego podczas zimy tłuszczyku. Grill jest tutaj naszym sprzymierzeńcem, ponieważ przyrządzone na nim potrawy są lekkie i bogate w witaminy. A dzięki przyprawom serwowane dania nabiorą dodatkowego, ciekawego i naturalnego smaku.

Podravka, producent przypraw rozpoczyna właśnie letnią akcje promocyjną, propagującą pięć prostych zasad grillowania. Podstawowa zasada zdrowego odżywiania brzmi „Jedz mało, ale często”. To samo dotyczy grilla, na którym możemy przyrządzić dosłownie wszystko: mięso, rybę, drób czy warzywa. Pokrojone na mniejsze kawałki produkty będą nie tylko szybciej gotowe, ale także bardziej chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Podczas opiekania mięsa na grillu powstaje na nim skórka, która zapobiega utracie soków i tym samym wartości odżywczych. Dlatego utrata witamin zawartych w mięsie jest wówczas mniejsza niż podczas smażenia lub gotowania.

Kluczem do sukcesu grillowanych dań jest zamarynowanie mięsa we właściwych przyprawach i ziołach. Odpowiednio dobrane pomogą wydobyć bogaty smak dania. W szybkim i odpowiednim doprawieniu mięsa w pełni naturalny sposób pomogą nowe i aromatyczne przyprawy w linii Vegeta Natur w Smak: do grilla, do pikantnego grilla oraz do grillowanej karkówki. Nie zawierają one żadnych sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku ani konserwantów, a od tego sezonu sprzedawane są w wygodnych tubach wielokrotnego użytku.

Należy pamiętać także o rozgrzaniu grilla do odpowiedniej temperatury. Im krótszy czas obróbki termicznej oraz im niższa temperatura, tym mniej witamin utraci produkt. Pamiętajmy więc by nie grillować nad ogniem, lecz nad żarem.

Na kaloryczność grillowanych produktów wpływają wszelkie dodatki, którymi staramy się urozmaicić dania. Jeśli dodamy do mięsa czy ryby tłuszcz, a dodatkowo gotową potrawę polejemy sosem, jej wartość kaloryczna od razu wzrośnie. To dodatkowy argument, aby używać jak najmniejszej ilości tłuszczu przy grillowaniu – do opiekania wystarczy to, co naturalnie znajduje się w mięsie czy rybie.

Warto też z grillowanym mięsem czy rybami podawać świeże warzywa, które ułatwiają trawienie i chronią żołądek. Ważne jest też, by posiłku z grilla nie jeść zbyt późno.

Road Show Vegety, który ruszył w nadmorskich miejscowościach będzie jeszcze w :

22 lipca: Ustka (nadmorski deptak przy fontannie)
23-24 lipca: Darłówko (przy latarni morskiej)

Rozwiązanie konkursu
Pytanie: Czy można grillować produkty mrożone?

Produkty, które umieszczamy na grillu powinny być zawsze świeże, bądź całkowicie rozmrożone. Zamrożone mięso ma za dużo wody, co może spowodować, że za bardzo się opiecze, bądź nawet spali na zewnątrz, a nie dopiecze się w środku. To z kolei może powodować poważną niestrawność.

Nagrody - kosze otrzymują:

1. Sebastian Demczyński
2. Adam Kaszubowski
3. Dominika Korzeniowska
4. M. Barczyk
5. Karolina Pielachowska
6. Łukasz Ciunel
7. Anna Wierzchnicka
8. E. Rybczyńska
9. Wanda Sztanel
10. Jan Polański

Gratulujemy! O sposobie odbioru nagród poinformujemy Państwa w e-mailach.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto