Przez całą niedzielę, 26 maja, można było odwiedzić sopockie molo i skosztować dziesiątki pyszności, przygotowanych przez wystawców tegorocznego Slow Food Festival - Sopot od Kuchni.
Za pięć złotych można było spróbować m.in. makarony robione na miejscu, dania z ryb bałtyckich i dalekomorskich, dania z wołowiny, kaczki, dania afrykańskie, greckie, kaszubskie, południowo-europejskie, japońskie, francuskie, dania egzotyczne, desery, zupy, regionalne piwo, różnorodne wypieki i sery z regionu. Swoje stoiska miały znane trójmiejskie i pomorskie restauracje i hotele, w tym m.in. Toscana & Pomodoro, Rucola, Metamorfoza, Casino Diner, Trafik & Chwila Moment, El Greco, Sheraton, Hilton czy Kozi Gród.
Jedną z największych atrakcji był jednak sopocki śledzik, którego przygotowywali m.in. marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk i prezydent Sopotu Jacek Karnowski.
Impreza przyciągnęła sporo osób z Trójmiasta. Wszyscy chętnie smakowali i kosztowali, pojawiło się także sporo głosów za tym, by impreza odbywała się cyklicznie. Biorąc pod uwagę fakt, że świadomość o kulinariach z Trójmiasta i rejonu nie jest najwyższa - Slow Food Festival powinien odbywać się cyklicznie.
Polecamy w MMTrojmiasto.pl: | |
Heineken Open'er Festival 2013 | Trójmiasto na weekend |
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?