Smaki Pomorza. Odcinek 9: Zjedliśmy pomorski stek w bułce maślanej i przeszliśmy się śladami Józefa Wybickiego

Akcja specjalna Smaki Pomorza

Wideo

Zobacz galerię (12 zdjęć)
U progu fragmenty murów, a na wzgórzu zamek. Joannickie miasto Skarszewy w tym roku obchodzi swoje 700-lecie. Dawna stolica województwa pomorskiego była świadkiem wielu wydarzeń, które miały ogromny wpływ na historię Kociewia i całej Polski. To właśnie tu powstał 9 już odcinek naszego specjalnego programu Smaki Pomorza.

Joannici, Krzyżacy i Polacy. Zamek był burzony i odbudowywany. W XVIII wieku warownia została całkowicie rozebrana i przerobiona na magazyn solny. - Odremontowane pozostałości fortyfikacji na stałe wpisały się w krajobraz Skarszew. Dziś mieści się tu gminny ośrodek kultury - opowiada Mistrz Kulinarny Krzysztof Szulborski.

Czytaj także

Tu Józef Wybicki przechodził praktyki z prawa

- W tym zamku był kiedyś sąd grodzki, gdzie Józef Wybicki podejmował swoje pierwsze praktyki prawnicze, zresztą mieszkał w Skarszewach u swojego wuja. Także w takim miejscu mógł powstać tylko dom kultury, gdzie organizujemy pracę artystyczną, zajęcia i wydarzenia artystyczne dla mieszkańców gminy i miasta. W budynku jesteśmy 45 lat - opowiada Mirosława Möller, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury i Biblioteki Publicznej w Skarszewach.

Smaki Pomorza - program wideo!

- Tereny Skarszew idealnie nadają się do upraw i hodowli, dlatego dzisiaj w sercu Kociewia przygotujemy prawdziwego pomorskiego steka z mięsa pochodzącego z hodowli niedaleko Skarszew, z bardo dobrej odmiany krów limousine - zachęca Krzysztof Szulborski.

Czas na stek po kociewsku

Stek z polędwicy wołowej należy wcześniej zamarynować i pokroić w 1-centrymetrowe kawałki. Jak podkreśla Mistrz Kulinarny, warto przed rozpoczęciem smażenia dodać aromatu całej patelni, używając boczku z firmy Bekon.

Dodatkiem do steku jest sałatka ze świeżym ogórkiem, miętą, kolorowym pieprzem, musztardą francuską oraz serem. Drugim dodatkiem jest sos, do którego warto użyć jogurtu bałkańskiego firmy Maluta. W jego skład wchodzą: ogórek konserwowy, cebula, dość dużo tabasco i koper.

Czytaj także

Na tłuszczu wytopionym z bekonu należy podpiec bułki maślane, w których podamy stek. - Bułki pachną tak aromatycznie, bo zrobione są przez GS Skarszewy, które piecze nie tylko bułki i chleby, ale też ciasta, na które ja was osobiście zapraszam - mówi Mistrz Kulinarny.

Podczas smażenia steków temperatura musi być bardzo wysoka. Pod koniec nie wolno zapomnieć o dodaniu masła - także marki Maluta - oraz kukurydzy firmy Bekon.

Przepis:

Pomorski stek wołowy w maślanej bułce, podany z sałatką z ogórka fety i ziół

Składniki:
1 kg Polędwica wołowa Limuzyna BEKON
10 bułek maślanych posypanych białym sezamem średnicy 5-MAX 6 cm SPÓŁDZIELNIA
500 g Jogurt bałkański Maluta
50 g koncentrat pomidorowy
100 g ogórek konserwowy
100 g cebula biała
200 g mini kolby kukurydzy BEKON
200 g masło Maluta
100 g Sałata fryza
100 g ogórek świeży
50 g feta Maluta
200 g Boczek wędzony surowy (długie plastry) BEKON
200 g szparagi białe
1 pęczek koperku
1 doniczka mięty
500 ml olej
100 ml oliwa truflowa
50 g musztarda francuska
Przyprawy: czosnek, pierz, sól, pieprz czerwony, tabasco

Polędwicę wołową pokrój w plastry, owiń brzegi wędzonym boczkiem i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Z jogurtu, koncentratu, ogórka konserwowego oraz cebuli i tabasco i koperku wykonaj dip. Z ogórka świeżego, szparagów, mięty, musztardy francuskiej i pieprzu czerwonego oraz sałaty fryza zrób sałatkę. Polędwicę smaż na oleju, pod koniec dodając masło.
Steki podaj w grillowanej bułce posmarowanej dipem, podawaj z grillowaną mini kukurydzą i sałatką aromatyzowaną oliwą truflową.

www.gsskarszewy.pl
www.gokskarszewy.pl
www.maluta.pl
www.sklep-bekon.pl

Materiał oryginalny: Smaki Pomorza. Odcinek 9: Zjedliśmy pomorski stek w bułce maślanej i przeszliśmy się śladami Józefa Wybickiego - Dziennik Bałtycki

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3