Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Sopot od kuchni" - dzisiaj drugi dzień festiwalu na sopockim molo

mgdz
Festiwal Slow Fest Sopot od Kuchni
Festiwal Slow Fest Sopot od Kuchni Archiwum MM
Feeria smaków, targ ze świeżymi rybami i kulinarne doznania. 27 i 28 czerwca w godz. 11-19, wzdłuż sopockiego molo skosztujemy przy długim stole różnorodne przysmaki.

Smakoszy i koneserów kulinarnych czekają dwa dni degustowania finezyjnych smaków znad Bałtyku. Idei wydarzenia przyświeca szeroka edukacja kulinarna o regionie pomorskim i Bałtyku. Wzdłuż molo, w otoczeniu plaży i morza, zostanie rozstawiony długi stół.

Zobacz:

Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy po zakupieniu za symboliczne 5 zł kuponu (karnety do kupienia na Molo w biurze festiwalu, 5x5 zł). Różnorodność serwowanych potraw zaspokoi najbardziej łakome i wyczulone na smaki podniebienia. Spróbujemy wariacje festiwalowe około 20 szefów kuchni z najciekawszych restauracji. Przygotują autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatorów produkty. Dodatkowo każda z restauracji zaserwuje smakołyki ze swojej karty degustacyjnej.

Będą m.in. smakowite makarony robione na miejscu, a także dania z ryb bałtyckich, dania z ryb dalekomorskich, dania mięsne i typowo kaszubskie. Także egzotyczne dania afrykańskie, greckie południowo-europejskie oraz japońskie i francuskie. Nie zabraknie oczywiście deserów na słodkie zakończenie i zup na rozruszanie żołądków. Pojawi się oczywiście regionalne piwo oraz różnorodne wypieki.

Przy stole pojawią się również drobni producenci unikatowej żywności. Wśród kucharzy zawodowców pojawią się poszukiwacze smaków, mistrzowie celebryci, pasjonaci jedzenia, szaleńcy, dla których gotowanie jest filozofią życia i źródłem dobrego samopoczucia.

Pierwsza edycja Festiwalu okazała się sporym sukcesem i wzbudziła bardzo pozytywne emocje wśród kilku tysięcy osób, które odwiedziły Molo. Organizator i pomysłodawca wydarzenia Wojciech Radtke ze Slow Food Pomorze, producenci z Agencji Niepytaj oraz Akademia Kulinarna Fumenti, w porozumieniu z Miastem Sopot, kontynuują rozpoczęty 28 lat temu przez Slow Food proces, czyli modę na czerpanie bogactw kulinarnych z regionu. Wydarzeni zostało również nagrodzone przez MTG jako “Najlepsza promocja województwa pomorskiego w 2013”.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto